Spørgsmål og svar om søvn fra foredrag i Århus & Kbh

Chris Macdonald, Just Human & IDEmøbler inviterede til foredrag om unges søvn, energi og empati i marts 2018 i Århus & København.

Tilskuerne kunne sende deres spørgsmål på sms, og nedenfor besvares de spørgsmål, som Chris ikke kunne nå fra scenen:

Q: Skal de 9 timers søvn være sammenhængende?

A: Hvis det ikke er muligt at få 9 timer sammenhængende, er en lur et godt supplement til nattesøvnen. Dog helst inden kl. 15, så det ikke giver problemer med at falde i søvn om aftenen.

 

Q: Hvor meget skal voksne sove?

A: 8 timer

 

Q: Får du selv 9 timers søvn hver dag Chris?

A: De 9 timer er behovet for teenagere. En voksen som mig har brug for cirka 8 timers søvn hver nat, og det prioriterer jeg benhårdt. Det betyder at jeg fx må holde min kalender fri for morgenmøder dagen efter et aftenforedrag. Jeg kan dog godt, som så mange andre, have svært ved at sove hvis jeg oplever pres i bestemte situationer. Fx som da jeg kørte cykelløbet Race Across America og virkelig burde sove natten før løbet, men bare ikke kunne falde i søvn.

 

Q: Sover dine børn nok?

A: Min søn på knap 2 år sover som børn på hans alder gør, hvor de kan vågne om natten og vække forældrene. Med lure om dagen får han de anbefalede timers søvn.

 

Q: Er det bedst at være A eller B menneske?

A: Forskellen på A og B mennesker er hvornår på døgnet de er mest friske, energiske og kreative. Hvis de kunne få lov at sove og være vågne efter deres naturlige rytme, ville det være lige godt at være A eller B menneske. Men vi har indrettet samfundet efter A mennesker, og det kan gøre det svært for B mennesker at præstere deres optimale.

 

Q: Hvad er en typisk årsag til afbrudt søvn?

A: Det kan være for meget kaffe, energidrik, Cola eller andre koffeinholdige drikke. Koffein har som bekendt en halveringstid i kroppen på cirka 5-8 timer. Det kan også være alkohol, stress, bekymringer, telefoner der vækker os med SnapChat-beskeder, børn der vækker os eller andre ting.

 

Q: Hvorfor ligger foredraget så sent, vi kan ikke nå at få vores 9 timers søvn

A: Haha det har I helt ret i. Så længe skolerne starter kl. 8 næste morgen, er det problematisk med sene aften-arrangementer. Jeg vil, som bekendt, gerne ændre ved den tidlige skolestart.

 

Q: Hvad er vigtigst; søvn, motion eller mad?

A: Motion, mad og rygning har fået meget fokus i sundhedsformidlingen i de senere år, fordi det er dokumenteret at de har effekt på sygdom og dødelighed. Søvn har ikke samme dokumenterede effekt på hvor længe vi lever, men det påvirker vores energi, empati og dermed sociale relationer, vores samarbejdsevne og sådanne ting som betyder meget for vores trivsel i alle de år vi lever. Så mit svar ville være både søvn og motion 🙂

 

Q: Hvor meget skærmtid er optimalt?

A: En vis mængde skærmtid er nødvendigt i vores moderne liv til arbejde og skolearbejde. Og vores sociale relationer er til en vis grad efterhånden også koblet op på sociale medier. Men alt den tid som vi bruger på at se TV, Facebook osv kan vi undvære. Og det vil være min opfordring at vi hver især gør os meget bevidste om værdien i at være offline for vores egen skyld og for dem vi er sammen med – både børn, unge og voksne har brug for at opleve nærvær fra dem der betyder noget for os.

 

Q: Hvordan synkroniserer man hurtigst og bedst tilbage til sin optimale søvnrytme?

A: Man kan med fordel gå gradvist til værks, så man rykker sin sovetid med fx et kvarter pr. dag. På den måde kan man gradvist arbejde sig hen imod den søvnrytme man ønsker og mener er mest optimal. Så hvis man fx har været vant til at sove kl. 24, men gerne vil begynde at sove kl. 22, fordi vækkeuret står til kl. 06, så kan man stile efter at sove kl. 23.45 den første aften, kl. 23.30 næste aften osv. Husk at indregne tid til at falde i søvn, da de færreste sover i samme minut de går i seng.