Tema B: Digitale medier

Formålet med dette tema er at få eleverne til at anvende sociale medier som styrkende værktøjer til at opnå bedre og sundere søvn. Det forventes at eleverne har gennemgået grundmodulet.

 

Forberedelse af undervisningen:

Orienter dig i undervisningens drejebog herunder, læs teksterne og elevopgaverne. Udskriv evt. tekster og elevopgaver, hvis du vil de skal deles ud som klassesæt .

 

Du og dine elever har brug for:

  • PC, tablet eller mobiltelefon til fælles opgavebesvarelser.
  • Smartboard eller projektor i lokalet inklusive god lyd til video.

 

Temaets planlagte varighed:

1 x 45 min + en udvidelse, der kan varieres i tid og sted


Drejebog til lektion 1 (45 min):

 

(2 min)    Introduktion til lektionen

 

(10 min)    Digitale medier – og særligt elevernes mobiltelefoner forstyrrer deres søvn. I en landsdækkende dokumentationsindsats undersøgte DR Nyheder brugsmønstre og konsekvenser af sociale medier og mobiltelefoners brug om natten.

 

Udlever link til DR’s artikel fra den 30.11.2018: “Stor dansk undersøgelse: Mobilen ødelægger din søvn” til eleverne og lad dem læse den.

https://www.dr.dk/nyheder/viden/kroppen/stor-dansk-undersoegelse-mobilen-oedelaegger-din-soevn

(artiklen indgår i et tema på dr.dk/soverdugodt, der fortsat aktualiseres)

Opsamling på dette: Lad eleverne forholde sig til om de kan nikke genkende til tendensen, eller hvordan det står til med mobilbrug og nattesøvn hjemme hos dem. Det kan være i plenum eller siddermakkerdrøftelse.

 

(7 min)    Se videoen “Lev efter dit indre ur”:

https://www.facebook.com/watch/?v=867183790345015

I videoen argumenterer Camilla Kring, stifter af B-samfundet og Jens Hannibal, ledende overlæge og forsker i søvnrytmer, for den kamp mod biologien, vores skærme og sociale medier udkæmper. Samtidig argumenterer de for at tilpasse samfundsstrukturer om fx. mødetid på skolen. Brug lidt tid på at samle op i plenum, og lad eleverne komme med eventuelle reaktioner på denne video.

 

(10 min)    Lad eleverne løse opgaven på elevark 1 “Snappy sleepy

 

(4 min)    Opsamling i klassen med personlige erfaringer.
Prøv, om I i fællesskab kan finde frem til 2-3 stærke anbefalinger om brug af telefon og digitale teknologier om aftenen.

Noter resultatet af jeres fælles diskussion. evt. print dem i storskala og

hæng dem op i lokalet som en kærlig reminder.

(6 min)    Uanset jeres drøftelser, kan man med fordel indstille sin telefon til at støtte op om aftenens afslappelse.

Lad eleverne gøre det på deres telefoner nu. Vis introduktion til iPhone og Android på tavlen, og lad eleverne efterfølgende indstille det på deres egne enheder.

iPhone: På alle aktuelle telefoner fra Apple kan du indstille din telefon til nat-tilstand (forstyr ikke). Se Apples intro på:  https://www.youtube.com/watch?v=nBDPlgxDS98

Man kan også forhåndsindstille skærmtidsbegrænsninger og tidsbegrænsninger på specifikke apps til sig selv. Under Indstillinger findes ‘Skærmtid’ (her kan man gå på opdagelse i sit skærmforbrug) find det lilla ikon “Skærmfri tid”, hvor man kan lave tidsbegrænsninger. Under det orange ikon “Apptidsgrænser” kan man eksempelvis sætte en grænse for sig selv på 20 minutter dagligt på snapchat. Lad eleverne udforske funktionerne. Måske kan eleverne lave nogle fællesregler de alle kan sætte op og prøve af I en periode?

Android: forskellige løsninger. For Pixel telefoner er der en fin introduktion på: https://youtu.be/Gx5IjCRiW6c

 

(3 min)    Chris MacDonald har en klar holdning til de unge. Afslut lektionen med at se filmen “3 things”

 


 

Udvidelse til Tema B – Digitale medier

 

Sociale medier og digitale enheder kan aktiv bringes i anvendelse til sikring af bedre og sundere søvn.

 

Du kan udvide arbejdet med sociale medier ved at planlægge og promovere en aktivitet på skolen i anledning af worldsleepday. Se mere på: http://worldsleepday.org

Promovér jeres event på sociale medier og brug hastagget #dentabtetime for at se jeres og andre skolers aktiviteter.

 

I kan også bruge en ad disse to speciallavede Dyb Ro søvnmeditationer af Karsten Lagermann, som du skal afspille i klassen. Eleverne skal have plads til at kunne ligge på gulvet.

15 minutters Dyb Ro kropsscanning:

25 minutters Dyb Ro søvnmeditation:

 

 

 

Der findes flere meditationer på Spotify og youtube

 

 

 


Undervisningsmaterialet er udarbejdet i samarbejde mellem Just Human, UCL v. Pædagogisk konsulent Lars Clausen Center for undervisningsmidler og Københavns Kommune Afdeling for Folkesundhed med støtte fra Sundhedsstyrelsen.