Tema D: Søvn og præstationer

Formålet med denne lektion er at give eleverne et klart overblik over deres tidsforbrug og øve prioritering af aktiviteter, så de selv kan sikre en god og sund nattesøvn.

Det forventes, at eleverne har gennemgået grundmodulet

Forberedelse af undervisningen:

Orienter dig i undervisningens drejebog herunder, læs teksterne og elevopgaverne. Udskriv evt. tekster og elevopgaver, hvis du vil de skal deles ud som klassesæt.

 

Du og dine elever har brug for:

  • PC, tablet eller mobiltelefon til fælles opgavebesvarelser.
  • Smartboard eller projektor i lokalet inklusive god lyd til video.

 

Temaets planlagte varighed:

1 x 45 min + en udvidelse


Drejebog til lektion 1 (45 min):

(2 min)   Introducer lektionen

 

(5 min)   Se video: “Myter om senere mødetider” 

Myter om senere mødetider

Teenageres indre ur rykker sig i retning af det vi kalder B-mennesker. Mænd er mest B når de er 21 år og kvinder når de er 19,5 år. Derfor burde vi indrette vores uddannelsessystemer, så vores unge kan få søvn nok – det udtaler Camilla Kring, Civilingeniør, PhD, stifter af Super Navigators & B-samfundet i videoen her. Men er det realistisk? Hør Camilla Kring punktere 6 myter om senere mødetider.På dentabetime.dk kan du se videoer om søvn og hvorfor det er så vigtigt for vores energi og trivsel. Du finder også undervisningsmaterialer og råd til forældre.

Slået op af Just Human i Onsdag den 20. november 2019

 

(12 min)   Eleverne introduceres og arbejder med opgave 1: på elevark 1 “Min hverdag” 

 

(5 min)   Lad tre-fire elever præsentere deres dagsplan i klassen.

 

(5 min)   Løs opgave 2 på elevarket. Eleverne arbejder med sidemakker om muligheder for at prioritere søvnen som en vigtig og positiv aktivitet i hverdagen.

 

(8 min)   Vis eleverne afsnittet om “træthed og søvnproblemer” på side 42-43 i rapporten “Arbejdsmiljø og helbred – 2017” udgivet fra det nationale forskningscenter for arbejdsmiljø.

Fokusér på grafen s. 43 og drøft, hvorfor der er en stigning fra 2012 til 16. Mon det siden da er blevet endnu værre?

 

baggrundsinfo:
Vidste du, at skolelærere er en af de professioner, der føler sig mest trætte efter en arbejdsdag? Til gengæld er gymnasielærere og forskere blandt dem, der har følt sig mest stresset i de forløbne to uger (s. 50).

 

(5 min)   Det er nemt sagt, at vi skal prioritere og svært gjort, når der skal meldes afbud og siges nej tak til invitationer. En god måde at takke nej på – uanset om eksamen står foran døren eller ej – er ved at placere et tilsagn i afbuddet. Det kan I øve med en lille afslutningsøvelse:

 

Eleverne stiller sig 1:1 op på to rækker over for hinanden.

 

Eleverne på 1. række inviterer nu makkeren til en bingewatching i aften på Netflix/HBO/Viaplay.

 

Eleven overfor svarer med en variant af: mange tak for invitationen. Desværre har jeg ikke mere tid i aften, men vil gerne se Netflix/HBO/Viaplay sammen med dig en anden gang.

 

Så byttes opgaven, så række 2 inviterer og række 1 afslår.

 

Derefter rykker række 2 én til højre. den yderste elev går bag om rækken til den ledige plads.

gentag opgaven, men udskift HBO/Netflix/Viaplay med en anden aktivitet.

-fx: gå på diskotek, vælte køer på bondens mark, spille computer, lave tiktok-video, se på frimærkesamlingen, spise sushi, gå i biografen, læse bøger ell. lign.

 

(3 min)   Afslut med at se videoen 3 things:

3 råd til mere energi og trivsel, som du ikke kommer til at følge

3 råd til mere energi, trivsel og en frisk hjerne, som du IKKE kommer til at følge 😉 Vil du vide hvad vi taler om? Så se videoen her, og klik ind på dentabtetime.dk. Der er videoer, tips og undervisningsmaterialer

Slået op af Just Human i Fredag den 1. november 2019


Udvidelse til Tema  D – Præstation

Der er ikke hæftet minuttal til denne udvidelse. Det er op til dig som underviser, hvilke dele der vil være relevante for din undervisning og dine elever at arbejde med.

Søvnmangel (sleep-deprivation, human fatigue) er en væsentlig årsag til alvorlige ulykker på transportområdet. Søvnen er vigtig for at kunne præstere, dette gælder i forhold til eksaminer, sportspræstationer, i farlige arbejdsmiljøer, i trafikken osv osv. 

 

Du kan overveje at lade eleverne lave opgaven “Don’t become S.T.U.P.I.D”. fra grundmodulet igen, nu med den nye indsigt i søvnens betydning for at kunne præstere på mange af hverdagens arenaer.

 

Gennemlæs og udarbejd en klar, koncis og målrettet analyse af ulykke-analyserne og søvnens betydning for hændelsesforløbet.

 

En naturvidenskabelig og evidensdrevet undersøgelse af ulykker sætter hårde data på effekten af usunde søvnforhold på trafik- og arbejdssikkerhed. 

 

Som introduktion kan du med fordel bruge DR-artiklen med yderligere links fra den 17. juni 2013: “Trafikstyrelsen: Piloter fortæller ikke os om træthed”. https://www.dr.dk/nyheder/indland/trafikstyrelsen-piloter-fortaeller-ikke-os-om-traethed

 

På denne oversigt linkes der til 9 afsluttede ulykkesrapporter fra NTSB, den US-amerikanske styrelse for transportsikkerhed, hvor søvnmangel var en væsentlig faktor i ulykken.

 

Opgave: Fordel de engelsksprogede rapporter på elevgrupperne og lad dem forberede og gennemføre en præsentation for klassen med fokus på søvnens betydning for ulykken. 

 

 

 


Undervisningsmaterialet er udarbejdet i samarbejde mellem Just Human, UCL v. Pædagogisk konsulent Lars Clausen Center for undervisningsmidler og Københavns Kommune Afdeling for Folkesundhed med støtte fra Sundhedsstyrelsen.