-

12. november 2024

🌤️ Dagslys og vores indre ur 🕰️

 Dagslys påvirker vores sundhed, energi, humør og søvn – det kan alle vist mærke på egen krop i årets mørke måneder.

Fotograf: Camilla Hylleberg

🌤Dagslys og vores indre ur 🕰️

 Dagslys påvirker vores sundhed, energi, humør og søvn – det kan alle vist mærke på egen krop i årets mørke måneder.

Vi mennesker i den moderne verden tilbringer 90% af vores dag indendørs. Inde får vi omkring 300 lux (måleenhed for lysstyrke) fra lamperne. Ude får vi 5000 lux på en overskyet dag og 100.000 lux på en skyfri dag. Sollys gennem et vindue er 50% mindre effektivt.

Dagslys om morgenen er særlig gavnligt, da det hjælper vores indre ur, som findes i vores hjerne og i celler i leveren, musklerne, bugspytkirtlen, fedtvævet mm. (kilde: Richards & Gumz, 2012). Sollys om morgenen signalerer til hjernen at dagen er begyndt, og vi skal være vågne.

Når mørket falder på om aftenen frigiver kroppen melatonin, så vi kan falde i søvn. Elektrisk lys om aftenen undertrykker produktionen af stoffet melatonin, og det gør det sværere at falde i søvn.

Uret i hjernen koordinerer alle kroppens ure så vores søvnmønster, humør, blodtryk, appetit mm. synkroniseres.

Forskningsforsøg med personer i grotter uden dagslys har vist at vores indre døgnrytme varer 24 timer og 12 minutter. Uden dagslys ville vi gradvist falde senere og senere i søvn og dermed forskyde vores døgnrytme med en time på 5 dage.

Så hvis vi gerne vil sove godt om natten og være friske om dagen er det en god ide at få dagslys om morgenen og dæmpe elektrisk lys om aftenen. Fx på en cykel- eller gåtur om morgenen eller en gåtur i frokostpausen i de mørke vintermåneder.

 

Læs flere artikler om trivsel og sundhed her