5 facts: Sådan styrker dine relationer din sundhed og trivsel

Hvis du har gode sociale relationer styrker det din sundhed, trivsel og energi helt enormt. De færreste er klar over, hvor meget det faktisk betyder for både den mentale og fysiske sundhed. Her får du fem facts, der kan give dig ekstra lyst til at bruge tid og energi på at styrke dine sociale relationer.

 

  1. Du styrker dit immunforsvar, når du har en omgangskreds, som du er glad for at omgåes. Faktisk viser forskning, at du nedsætter risikoen for at få noget så almindeligt som en forkølelse ganske markant. Hvorfor det forholder sig sådan, er endnu lidt usikkert. Forskerne gætter på, at det kan skyldes, at du ved at være sammen med flere forskellige mennesker også bliver udsat for flere bakterier og dermed får dit immunforsvar stimuleret.
  2. Du føler udfordringer som mindre krævende, når du ved, at du har social støtte til at klare dem. Det er blandt andet kommet til udtryk i et sælsomt studie fra Standford University. Det viser, at et menneske, der står for foden af en bakke med en rygsæk på ryggen, vil vurdere bakken som betydeligt mere stejl, hvis han står der alene, end hvis han står der sammen med en ven. Studiet antyder dermed, at vi ubevidst vurderer, om vi skal klare en udfordring alene eller om vi kan trække på andre menneskers styrker. Det ligger så dybt i os, at det påvirker den måde, vi ser verden op. Ser bakken stejl ud eller ej – det afhænger simpelthen af, om du skal slæbe rygsækken op alene  eller sammen med din bedste ven.
  3. Du føler mindre stress. Gode sociale relationer kan i høj grad være med til at gøre dig mere robust overfor stress. Det skyldes mange forskellige mekanismer, blandt andet kan det at have en god ven at tale med, være med til at sætte dine problemer i perspektiv. Men noget tyder også på, at der er nogle mere biologiske mekanismer på spil. Flere studier har vist, at hvis man lægger en forsøgsperson i en scanner og udsætter vedkommende for tusler om at så stød, så hjælper det at holde en kær ven eller ægtefælle i hånden. Truslen føles simpelthen ikke så voldsom, når vi holder i hånd – og det kan måles i hjernen. Den del af hjernen, vi normalt skal bruge til at berolige os selv, når vi er bange, arbejder ikke nær så hårdt. Samtidig er områder i hjernen, der normalt pumper stress-hormoner ud i kroppen, også mindre aktive.
  4. Social samvær sig velvære. Naturen har indrettet os som flokdyr og givet os en række
  5. Du lever længere – forstået på den lidt triste måde, at du slipper for følgevirkningerne af det omsatte af gode sociale relationer, nemlig ensomhed. Mange studier har efterhånden vist, at ensomhed – og formentlig den livsstil, der føler med – øger risikoen for at dø for tidligt. Et stort studie fra Brigham Young University har vist, at mennesker med stærke sociale bånd har 50 pct. mindre risiko for at dø for tidligt sammenlignet med mennesker, der har svage sociale bånd.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *