Sov godt-challenge

ons 3 maj 17

Vågn op og tag jeres søvn alvorligt.

Det var budskabet, da Just Human inviterede deltagerne af forårets søvn-challenge på Facebook til at hjælpe hinanden med at sove bedre. Den udfordring tog cirka 550 deltagere i mod. I løbet af syv dage fik deltagerne via deres Facebook-feed gode råd og støtte til at få styr på søvnen – både fra hinanden, Chris MacDonald og Just Humans øvrige eksperter.

”Skønt at have energi til en god nats søvn. Tak for hjælpen.”

”Energi fra 4 til 8, humør fra 4 til 8. Tak for konstruktiv og anvendelig viden.”

”Tak for god inspiration og opbakning til både Chris og alle andre deltagere.”

… var blandt de kommentarer, som deltagerne vendte tilbage med efter de syv dages søvn-bootcamp.

 

Her kan du se nogle få af de facts og tips, som deltagerne modtog undervejs i forløbet.

 

Fakta fra sov godt-challenge:

For lidt eller tilpas søvn er forskellen på at score de højeste og laveste karakterer på gymnasiet. Hvis en gymnasieelev, som karaktermæssigt er blandt de bedste ti procent, får begrænset sin søvn til lige under syv timer i ugedagene og godt 7,5 timer i weekenderne, vil elevens præstationer ende blandt de laveste ti procent.

Klide: Dr. John Medina, hjerneforsker på University of Washington, i bogen ”Brain Rules.”

 

Det er dyrt at betale søvngæld tilbage. Her kan du se, hvor meget du skal sove, hvis du har misset 10 timer i en uge – fx fra fredag – fredag (dvs. at du fx har sovet 6,5 timer frem for 8 timer hver dag i en uge):

  • I weekenden skal du lægge 4 timer til din normale nattesøvn på 8 timer pr nat.
  • I løbet af den næste arbejdsuge (5 dage) vil du behøve 1-2 timer ekstra (gennemsnitligt 1,5) hver nat – oven i de sædvanlige 8 timer (altså i alt 9,5 time pr nat)
  • Først derefter er du kommet dig helt.

Kilde: Larry Epstein, professor og søvnforsker ved Harvards søvncenter

 

Tips fra sov godt-challenge:

Aftenritualer er med til at forberede kroppen på, at det er ved at være sengetid. Læs en bog, meditér, dyrk yoga eller lav en anden rolig aktivitet.

Efterlad alle dine personlige udfordringer og bekymringer ved soveværelsesdøren. Afsæt 15 min. inden aftensmaden til at skrive dine personlige udfordringer ned, så du ikke føler, at de bliver glemt, fordi du giver dig selv lov til at slippe dem i aften.

Luft ud 15 min. inden sengetid i dag. En optimal temperatur i soveværelset er for de fleste omkring 18-21 grader.

Lys er med til at forvride vores døgnrytme. Sørg for, at det er mørkt i soveværelset og undgå brug af computer, tablet og telefon inden sengetid.

Noter 1-2 ting omkring din søvn, som du vil fortsætte med efter denne sov godt-challenge, for at bevare dine gode søvn-vaner.

 

Skal du være med i næste challenge?

Vi inviterer jævnligt til trivsels-challenge på Facebook. Du kan – ganske gratis – blive medlem af Just Human. Så får du automatisk besked per e-mail, når en ny challenge starter.

Se mere om ideen bag Just Humans challenges her.