-

17. maj 2021

Sunde voksne rollemodeller = sunde børn

Børn og unges rollemodeller: Sundere voksne = sundere børn

“Setting an example is not the main means of influencing others, it is the only means.”

– Albert Einstein

Albert Einstein udtrykker et vigtigt budskab i sit citat ovenfor; Voksne må gå foran med det gode eksempel, hvis vi vil gøre os forhåbninger om at børnene skal leve på en måde som nærer deres fysiske, mentale og sociale sundhed.

Vi er ved at skabe den første generation, der får færre gode leveår end sine forældre

Aldrig har så mange børn og unge haft det så godt. Det er den gode nyhed. Desværre har denne nyhed også en bagside. Mange moderne børn og unge er overvægtige, syge eller stressede, fordi de ikke får opfyldt deres naturlige behov for blandt andet fri bevægelse, naturlig mad og god søvn.

Vores moderne verden er i gang med at skabe den situation, vi kalder dys-evolution. Udviklingen går tilbage i stedet for frem. Kurven knækker og dem, som skal betale prisen, kan vi allerede nu sætte ansigt på: Det er vores børn.

De yngste børn omkring os tilhører den første generation, som vil få det fysisk og psykisk sværere end deres forældre, bedsteforældre og oldeforældre. De risikerer at blive den første generation, der kommer til at leve med færre raske år end deres forældre – fordi misforholdssygdomme, der tidligere kun ramte mennesker sent i livet, nu forekommer oftere og oftere hos børn.

Og vi skal huske, at vi ikke har samme luksus, som vores forældre havde. De kunne med rette sige, at de ikke vidste bedre, når de serverede hvidt brød med nutella hver morgen. Vi kan ikke sige det samme til vores børn. Vi ved, at vi er på gal kurs – og at det er på tide at stoppe op og gøre noget ved det.

Disse bekymrende facts understeger, hvad der er ved at ske med vores børns sundhed.

  • I dag er hvert ottende danske barn overvægtigt (12,8 procent), når det begynder i skole, og hver sjette er overvægtig, når han eller hun forlader folkeskolen (17,6 procent). I Europa er hver tredje 11-årig overvægtig.
  • Mere end 10.000 børn og unge under 20 år får antidepressiv medicin i Danmark
  • For hvert årti siden 1975 er amerikanske børns fysiske form reduceret med fem procent, hvilket betyder, at børn i dag er 1,5 minut langsommere om at løbe en mil (1,6 km) sammenlignet med børn for 30 år siden. Overordnet set er nutidens børn i 15 procent ringere fysisk form end deres forældre var i samme alder.
  • I løbet af en ca. 30 års periode anslås det, at børn har skåret en hel time af deres nattesøvn i gennemsnit.

Heldigvis kan vi nå at bremse den uheldige udvikling. Vi mennesker er intelligente væsener. Vi har muligheden for og den nødvendige viden til at arbejde konstruktivt og effektivt med årsagerne til dys-evolution og i stedet skabe evolution – dvs. positiv udvikling. Det er fokus i Just Humans arbejde.