-

13. maj 2021

Empati

Empati

Menneskets vigtigste instinkt er sympati, skrev den engelske naturforsker Charles Darwin for mange år siden. Han mente, at den gruppe individer, der har flest sympatiske medlemmer, vil ende ned at blomstre mest. Vi mennesker har med andre ord brug for hinanden for at trives og have energi til hverdagen.

Mennesker med stærke sociale relationer bliver beviseligt mindre syge og har også lettere ved at komme sig, hvis de bliver syge. En af årsagerne til dette er formentligt, at gode sociale relationer giver os et værn mod skadelig stress.

Forskere mener bl.a., at vi er så forbundet til hinanden, fordi det igennem mange årtusinder var direkte farligt at være alene, når de vilde dyr luskede rundt i buskene.

Ensomhed er imidlertid stadig farlig. Forskning viser, at ensomhed øger risikoen for blandt andet forhøjet blodtryk og kolesteroltal, træthed og søvnforstyrrelser. Et stort studie har derudover vist, at ”utilstrækkelige sociale relationer” øger risikoen for tidlig død og kan anses for at være farligere end rygning eller fysisk inaktivitet.

Empati er vejen frem
Den lige vej til gode venner er evnen til empati – evnen til at forstå andres følelser og tanker. Men spørger man igen Charles Darwin, så er empati (eller sympati, som Darwin altså kaldte det) ikke nødvendigvis vores stærkeste side – slet ikke, hvis vi er halvtrætte og stressede.

Vi skal træne vores empati, som vi træner vores muskler – og det gør vi for eksempel ved at tænke nedenstående tre trin ind i vores samtaler med andre – uanset om vi skal tale om en god kollegas nye og spændende arbejdsopgave eller en venindes skilsmisse.

De tre trin til den empatiske samtale:

  1. Vær ægte nysgerrig efter og interesseret i, hvordan den anden føler og tænker. Det kræver nærvær. Fx er du nødt til at lægge mobilen væk – helt væk.
  2. Forsøg at se verden igennem din samtalepartners øjne. Husk, at selv om du gør dig umage, kan du kun se en lille del – som så du igennem et nøglehul.
  3. Forsøg at komme med et passende svar, der viser respekt for den andens situation og får vedkommende til at føle sig opmuntret og bedre tilpas.