5 tips: Sådan får du børnene væk fra skærmen

 

Rigtig mange forældre til større børn har prøvet at få et “Nej tak, mor”, når de forsøger at lokke familiens store børn med en tur i skoven eller bare med ud på en gåtur rundt om huset. Ofte er børnene mere optaget af computerspil eller den nyeste video på YouTube end lysten til at få lidt frisk luft. Bare at få dem til at kigge op fra skærmen kan være lidt af en udfordring.

Hvad pokker gør man, når man ved, at de fleste danske børn ikke får den times daglige motion, de skal have for at klare sig godt både fysisk og mentalt?  Just Human har her samlet fem gode tips til, hvordan det måske kan blive bare lidt lettere at lokke de store børn med ud i den friske luft.

Savner du et arrangement, der kan give familie-motionen både farve og mening? Læs mere om Just Humans Family Fun Run her. 

  1. Gå foran med et godt eksempel. Det er en kendt sag, at børn gør, som vi gør – ikke som vi siger. Så vi kommer ikke uden om at sætte et godt eksempel for vores børn. Hvis de ser, at det er naturligt for os som forældre at cykle på arbejde eller løbe en tur, så er der gode chancer for, at de ender med at gøre det samme. Børn af forældre, der ikke selv dyrker sport, er ofte dem, der får mindst bevægelse. Der er altså god grund til at prioritere sin egen motion – også for børnenes skyld.
  2. Sørg for, at børnene får succesoplevelser, når de bevæger sig. Det kan hurtigt dræbe lyst og motivation, hvis man hele tiden føler sig presset og skal kæmpe for at følge med de andre – fx på et sports-holdet. Melder du barnet til noget, så sørg for, at niveauet på holdet er passende – og lad være med at presse for meget på. Det er bedst, hvis barnet bestemmer tempoet.
  3. Vær aktiv sammen med ungerne. Med de små og mellemstore børn er alle former for tumle- og bevægelseslege rigtig gode for motorik og/eller styrke. Kun fantasien sætter grænser. Brug skraldespanden som basketball kurv, giv ungerne en svingtur eller foreslå en omgang kluddermor. De store børn kan ofte være med i de sportsaktiviteter, som forældrene måske har i forvejen – i hvert fald hvis de er gøres lidt spændende og legende. Trailløb i naturen, kajak, mountainbike eller skiløb kan være en god måde at bringe aktivitet ind i samværet med de store børn. Det nærvær, der opstår, når man er aktiv med sine børn og ikke lige kan tage vasketøjet eller tjekke telefonen er guld værd for alle. Når I er aktive sammen sparer i desuden tid – I får behovet for bevægelse og samvær opfyldt i en hyggelig omgang.
  4. Vælg aktivitet/sportsgren ud fra barnets type. Det er oplagt at lade barnet “gå til noget”, hvis det vil – men det skal være noget, der passer barnet og giver det lyst til bevægelse. I bogen “En god start” af Thomas Milsted og Ida Enghave råder forfatterne til, at vi skeler lidt til børnenes type, før vi vælger sportsgren: Følsomme/sensitive børn: Individuelle sportsgrene som svømning, ridning, dans eller andet kan være en god mulighed, så barnet kan tage tingene i sit eget tempo og ikke skal følge med et hold, hvor det hele kan være lidt mere hektisk. Aktive udadrettede børn: Vælg gerne en sportsgren med fart over feltet, så barnet oplever glæden ved og behovet for bevægelse som en styrke. Boglige og knap så kropslige børn: Lad være med at presse barnet. Det kan være en god ide, at forældre og børn er aktive sammen – cykelture, skovture eller en udflugt til svømmehallen. Lær stille og roligt børnene de færdigheder, der skal til for at kunne lege aktivt med de andre børn – så som klatre i træer eller spille bold.
  5. Tal med de større børn om, hvordan motion virker på ikke bare deres sundhed, men også på deres evner i skolen og deres muligheder for at være sociale. Det kan være ret vigtigt, at de forstår, at det ikke bare er en dille, du har fået, for at genere dem mest muligt. Du finder fakta i artiklen med professor John Ratey her og i denne artikel om effekten af motion hos børn og unge.

 

Yoga er en træningsform, som børn ofte er ret gode til, fordi de naturligt er ret smidige. Lav nogle yogaøvelser sammen. Få evt. inspiration i en af de mange yoga-apps, der kan findes til Smartphone, hvis I ikke kender nogle øvelser i forvejen. I træner både styrke, koordination og smidighed. Foto fra bogenBevæg dig med dit barn

 

Tumlelege er gode for de mindste børns motorik og styrke. Hvis du samtidig bruger dit barn som en lille levende håndvægt, får du også selv trænet. Brug barnet som bænkpres, og styrk brystmuskulaturen ved at løfte det op og ned som på billedet. Du kan også lade barnet sidde på din ryg, mens du laver armbøjninger. Foto fra bogen: Bevæg dig med dit barn

Bonus-råd fra Chris MacDonald

I et interview med BT gav Chris MacDonald for nogle år siden disse gode råd til at få børnene væk fra skærmen. De er stadig topaktuelle.

Luft dine børn som din hund
Jeg ser mange mennesker bruge meget tid på at lufte deres hund – jeg foreslår, vi gør det sammen med vores børn. Lufter dem en gang om dagen med en gå- eller cykeltur, så hele familien får noget bevægelse ind i hverdagen.

Lær dine børn at lege
De fleste børn i dag er vant til at lege foran en skærm. De aner ikke, hvad det vil sige at lege cowboy og indianer som vi, der er voksne i dag, gjorde i vores barndom på. Lær børnene nogle af de lege – og benyt lejligheden til at være aktiv sammen med dem imens.

Dans med børnene
Dans er desværre blevet noget, vi kigger på, i stedet for noget, som vi selv dyrker. Lav endelig om på det. Kombinationen af musik og bevægelse er sund og sjov.

Læs hele artiklen med Chris MacDonald fra BT her. 

Klider til denne artikel: Professor John Ratey, Chris MacDonald, “En god start”af Ida Enghave og Thomas Milsted og “Bevæg dig med dit barn” af Ida Enghave og Karsten Severin Bjerring.