9 gode råd til en god nats søvn i børneværelset

Hvordan hjælper man sit barn eller unge menneske med at få en god nats søvn? Det er naturligvis individuelt og afhænger af, hvorfor søvnen ikke lige indfinder sig. Her er dog en stribe generelle råd til overvejelse.

Sæt en fast sengetid – også gerne for de helt store børn, selv om det måske virker urealistisk, at de vil acceptere det. Men undersøgelser viser faktisk, at selv store børn har svært ved selv at overholde en fornuftig sengetid – de sover faktisk mindre og mindre jo ældre de bliver.

Bed børn og teenagere om at slukke smartphone, playstation og andet elektronik i god tid før sengetid. En britisk undersøgelse fra King´s College London har vist, at børn, der bruger mobile enheder 90 minutter før sengetid, har dobbelt så stor risiko for at sove dårligt om natten end børn, der slukker i god tid. Det kan blandt andet skyldes, at det blålige lys fra skærmene kan gøre det svært at falde i søvn – blandt andet, fordi det hæmmer udskillelsen af søvnhormonet melatonin.

Overvej om det elektroniske udstyr skal ud af værelset. Ifølge en undersøgelse fra Digital Awareness UK tjekker hver tiende teenager sin mobil op til 10 gange i løbet af en nat. Næsten halvdelen tjekker den på et eller andet  tidspunkt, efter de er gået i seng.

Undgå at sove alt for længe i weekenden. Det er en god idé for både børn, unge og voksne at gå i seng og stå op på nogenlunde samme tid hver aften og morgen. Det passer kroppens indre biologiske ur – den naturlige døgnrytme – bedst. Særligt teenagere kan få en forstyrret døgnrytme, hvis de sover til frokost både lørdag og søndag. Det kan gøre det svært for dem at falde i søvn søndag aften og komme godt i gang med ugen.

Hjælp den unge af med bekymringer. Bekymringer kan også holde børn og unge vågne. Hjælp med at få snakket bekymringer igennem, hvis der er noget. Foreslå evt. at den unge skriver bekymringerne ned inden sengetid. Det kan hjælpe til at få dem lagt væk. Afspændingsteknikker, meditation eller musik kan måske virke afslappende og aflede tankerne.

Intensiv træning kan stjæle søvnen. Mange unge har træningstider sent på aftenen, og det kan være svært at gøre noget ved, men vær så vidt mulig opmærksom på, at intensiv træning om aftnenen minimeres. Kroppen har brug for at komme ned i gear.

Undgå stimulanser før sengetid. Kaffe og koffeindrikke kan give søvnløshed og reducere søvndybden. Sørg for, at din teenager ikke holder sig vågen til lektierne med en koffeindrik. Det er en strategi, der giver mere træthed i sidste ende.

Undgå store måltider. Lad være med at servere store, tunge aftensmåltider for sent på dagen. Man sover bedst, hvis man er mæt, uden at være propmæt.

Hold værelset køligt, mørkt og stille. Brug mørklægningsgardiner, og hold lyset ude, især i sommerhalvåret. Et nogenlunde ryddeligt værelse uden bunker af lektier, vasketøj og anden dårlig samvittighed kan også være en fordel, når roen skal indfinde sig.

Klik til forsiden for Just Humans tema om børn og unges søvn her.