At blive bevidst om egne værdier

Det viser sig, at det at skrive sine værdier ned, er en af de mest effektive psykologiske strategier, som nogensinde er studeret.

På kort sigt får det at skrive om sine personlige værdier folk til at føle sig mere kraftfulde, i kontrol, stolte og stærke. Det får dem også til at føle sig mere elskede, i kontakt med og empatiske over for andre. Det forbedrer endda smertetærsklen, selv-kontrollen og mindsker ubrugelig “ruminering” (overdrevne negative tanker) efter en stressende oplevelse.

Mens øvelsen med at skrive om og reflektere aktivt over sine værdier måske lyder simpel og åbenlys, gør det det hverken let eller almindeligt. Mærkeligt nok lader vi mennesker til at have en modvilje mod det simple. Måske er det fordi, at simple ting kan virke åbenlyse og dermed mindre vigtige. Måske er det fordi, at når opskrifter er enkle, så ved vi, at vi ingen undskyldninger har for ikke at følge dem. Dermed vælger vi ikke at reflektere meget på det simple, på det fundamentale. Imidlertid, som jeg nævnte, jo mere komplekst vores liv bliver, jo vigtigere bliver det fundamentale eller basale.

At afsætte 15 til 20 minutter til at skrive om dine værdier hver dag, giver dig et meningsfuldt afkast af din investering i tid.