Børn kan blive overvægtige af for lidt søvn

Trætte børn og unge spiser mere fastfood og slik og drikker flere sukkersødede drikkevarer end børn og unge, der får søvn nok. Det betyder samtidig, at de er mere udsatte for at blive overvægtige.

Ligesom hos voksne betyder en god nats søvn altså alverden for børns evne til at holde vægten. Et dansk studie fra Københavns Universitet med mere end 600 børn i alderen 9-11 år har fundet, at forekomsten af overvægtige børn er højere blandt børn med dårlig søvn. Faktisk svarede en forskel på en times søvn til en forskel på 1,5 kg fedt på kroppen.

Også hos voksne er søvnunderskud og overvægt koblet sammen i utallige undersøgelser. Et forsøg har blandt andet vist, at mennesker, som er i søvnunderskud, får langt mere lyst til fedt og sukker. I dette forsøg viste det sig også, at aktiviteten i hjernens frontallapper (det områder, vi træffer beslutninger med) blev nedsat. Med andre ord fik forsøgspersonerne ikke alene lyst til usunde fødevarer, de mistede også en stor del af evnen til at sige nej. En ganske farlig cocktail, hvis man gerne vil bevare vægten eller tabe sig.

Det ser også ud som om, at for lidt søvn kan forstyrre nogle af de hormoner, som påvirker appetitreguleringen. Søvnforsker Eve V. Cauter har blandt andet undersøgt,hvordan søvnunderskud påvirker appetitreguleringen og har tidligere fundet, at søvnunderskud ændrer hormonbalancen, så vi føler os mere sultne. Selv om forsøgspersonerne fik rigeligt at spise, så resulterede den manglende søvn alligevel i en øget sultfornemmelse og mindre mæthed sammenlignet med kontrolgruppen.

Klik til forsiden for Just Humans tema om børn og unges søvn her