Q & A med Chris MacDonald: Jeg tjekker mine værdier hver dag

Af Lisbet Jensen, Just Human Kommunikation

Skal jeg blive hjemme i sofaen eller løbe en tur? Skal jeg tjekke e-mails eller gå tidligt tid i seng? 

Vi har alle sammen en indre dialog med os selv om alt det, vi gerne vil eller synes, vi burde gøre i løbet af en dag. Og ofte bliver dialogen lidt lang og trættende. Det er nemlig ikke altid nemt at svare på de mange spørgsmål, vi stiller os selv.

For det første kan det være svært at tage sig sammen til at “do the right thing” – som ofte er de ting, vi bør gøre, men ikke har rigtig lyst til. Tænk oprydning, lektier eller armbøjninger.

For det andet kan hensynet til en ting (fx arbejdet) godt støde sammen med hensynet til en anden (fx søvnen) i en kompleks og hurtig verden, hvor vi har mange ting at tage os af.

Chris MacDonald, stifter af Just Human, er fortaler for, at vi bruger vores personlige værdier som den gps, vi styrer efter, når vi skal tage stilling til, hvordan vi får det bedste ud af os selv og vores hverdag. I denne Q & A fortæller han mere om sine værdier – og hvorfor de også har stor betydning for, hvilke vaner og rutiner han selv arbejder for at tillægge sig.

Q: Hvad er en værdi?

A: Det bliver jeg faktisk ofte spurgt om. Måske fordi mange tænker, at værdier på en eller anden måde er noget fint og kompliceret. Det er det ikke for mig. Jeg mener, at vores værdier “bare” er de ting, der skaber værdi i vores liv. Så enkelt er det. Hvis det er vigtigt for dig at være sund, så er sundhed en værdi i dit liv. Hvis det er vigtigt for dig at være sammen med dine børn, så er familien en værdi.

Q: Hvorfor er det vigtigt at gøre sig sine værdier klart?

A: Mine værdier fungerer som en indre gps, jeg kan prioritere efter. Hvis jeg skal tage en beslutning, så tjekker jeg op på, om resultatet er med til at styrke mine værdier.

Jeg har tænkt meget over mine egne værdier, og jeg har kogt dem ned til tre ord: “Tilfreds, stolt og forbundet.” Det betyder kort fortalt, at jeg vil føle mig tilfreds og stolt over de ting, jeg bruger min tid på, og at de skal sikre en god forbindelse til andre mennesker.

I praksis har jeg mine værdier i baghovedet det meste af tiden. Hvis jeg for eksempel sidder i sofaen en lørdag eftermiddag og ser det ene afsnit af Game of Thrones efter det andet, så tager jeg på et tidspunkt en dialog med min frontal lap (hjernens fornuft-general) og spørger:  “Chris, føler du dig tilfreds, stolt og forbundet?”

Svaret bliver nej. For jeg er jo ikke tilfreds. Jeg kender heller ikke et eneste menneske, jeg kan ringe til, der vil sige: “Har du set otte afsnit af Game of Thrones i dag? Chris! Jeg er stolt af dig.”

Og hvis jeg mærker efter, så føler jeg ærlig talt heller ikke, at jeg har gjort en indsats for at være forbundet til nogen, fx min egen familie, hvis jeg har siddet med øjnene stift rettet mod en skærm i mange timer.

Denne lille indre dialog giver mig sommetider den nødvendige styrke til at rejse mig fra sofaen (selv om Netflix siger, at der kun er 12 sek. til næste spændende afsnit starter) og gøre noget, der skaber mere værdi for mig selv og mine omgivelser.

Q: Hvad gør du for at leve op til dine egne værdier?

A: Jeg lever ikke altid op til mine egne værdier! For de fleste mennesker – og også for mig – kræver det faktisk ret meget disciplin at leve op til sine værdier. Det er jo sjældent, at det, der virkelig giver værdi, er det nemmeste at gøre lige nu og her. Der skal arbejdes med vaner, rutiner og viljestyrke hver dag for at få det til at lykkes – og sommetider lykkes det ikke.

Men jeg er meget bevidst om mine værdier og bruger hver dag 5-10 minutter på at tænke over, om min dag egentlig har været nogenlunde i overensstemmelse med dem. Eller er der noget, der skal justeres?

Et spørgsmål jeg ofte stiller mig selv er: “Går det godt eller går det rigtigt?” Det kan nemlig gå godt uden at gå rigtigt – i hvert fald i en periode. Du kan for eksempel godt skabe flotte resultater i dit job på bekostning af din søvn. Men det er ikke rigtigt på langt sigt, for det ender galt.

Men sådan et værditjek må ikke blive til en årsag til bekymring – det er en vigtig pointe. Jeg undgår det ved at passe på, hvordan jeg tænker over det. Jeg sammenligner ikke hver eneste dag med min bedste dag eller min bedste præstation nogen sinde. Jeg sammenligner aldrig mig selv med andre mennesker, som jeg synes, er bedre til at efterleve deres værdier, end jeg selv er. Hvis jeg gør det, så ender jeg bare med at bekymre mig og ligge vågen om natten.

I stedet spørge jeg mig selv, hvordan det er gået i forhold til i går? Er der noget, jeg kan gøre bedre end i går? Det er mere konstruktivt og overskueligt.

Q: Du siger, at der er forskel på værdier og idealer. Hvordan det?

A: Dine reelle værdier – det er dem, du praktiserer i dit liv. Dem, du sætter handling bag. Det kræver ofte praktiseret disciplin, som min far sagde. Nogle gange siger vi, at vi har en værdi – men vi gør ikke alvor af den i praksis. Og så er det ikke en værdi. Så er det et ideal – og det er sympatisk, men det rykker altså ikke meget i vores liv.

Mange mennesker har for eksempel sundhed som værdi, men hvis de ikke får løbet den tur eller sovet nok, så forbliver det et ideal. Du har ikke truffet en beslutning, før du gør alvor af den. Indtil da er det bare en god plan. Put your money where your mouth is, som vi siger på amerikansk.

Læs her, hvordan du kan arbejde bedst med at skabe vaner og rutiner, der hjælper dine værdier ud i virkeligheden. 

Tre trin: Nå dine mål med stærke rutiner

Dine vaner skaber din hverdag – giv dem et servicetjek

Vaneloops: Få mere magt over dine vaner