Den tabte time: Hvorfor sover mange børn og unge for lidt?

Børn og unge sover betydeligt mindre end deres forældre gjorde, da de var børn. Det skønnes, at moderne børn og unge i dag får en times mindre søvn hver nat end for 30 år siden. Men hvorfor? Hvor er den tabte time blevet af?

Just Human sætter fokus på, hvorfor børn og unge ikke sover nok – og hvad vi kan gøre for at få den vigtige søvn tilbage.

Der findes naturligvis mange svar på, hvorfor børn og unge ikke sover nok. De afhænger i høj grad af det enkelte barn og den enkelte familie, men flere fælles problematikker træder alligevel frem. Her kan du foreløbig dykke ned i nogle af forskerens bud på, hvad der stjæler børn og unges nattesøvn.

Den moderne teknologi

Mange forskere peger dog på det åbenlyse – at den moderne teknologi og alt for meget skærmtid er med til at stjæle børnenes nattesøvn. Som den amerikanske søvnforsker fra Harvard University, Robert Stickgold tidligere har forklaret i et interview med Chris MacDonald:

“Da jeg voksede op, havde jeg ét stykke elektronisk udstyr i mit værelse – det var en radio. Min søn har en computer, en telefon, messenger, e-mail, Gameboy, Wii. Han har 10 forskellige måder at kommunikere og blive stimuleret på i sit soveværelse – og det har aldrig været meningen. Vi har brug for et vækkeur, der bare slukker det hele for os.”

En amerikansk undersøgelse har vist, at hver 10. teenager bliver vækket hver eneste nat af en mobiltelefon, der ringer eller brummer med en besked.

Der er efterhånden bredt accepteret, at lyset fra vores skærme er med til at forstyrre vores nattesøvn, hvorfor brugen af telefon osv. lige før sengetid kan være en ganske stort problem.

Søvnbulimi

Et norsk forskerteam viste for nogle år siden i en stor søvnundersøgelse fra Bergen, at norske teenagere til hverdag sover to timer mindre, end de selv synes, de har brug for. Ifølge forskerne ved de unge godt, at de sover for lidt, men de har alligevel svært ved at komme i seng om aftenen.

Blandt årsagerne til den dårlige søvn angiver forskerne, at børn og unges vane med at sove for lidt til hverdag og derefter sove til langt op på formiddagen i weekenden forstyrrer deres søvnrytme. Denne vane, der også kaldes søvnbulimi, gør det fx svært for mange at falde i søvn søndag aften – og så starter den dårlige cirkel.

Travlhed og bekymringer

De samme norske forskere påpeger, at der er brug for mere viden om, hvorfor de unge ikke sover nok. De har dog oplyst til videnskab.dk, at aktiviteter som træning sen om aftenen kan være et problem. Desuden er de unges bekymringer formentlig med til at gøre det svært at sove. Især piger har tendens til at bekymre sig, når mørket falder på.

Klik til forsiden for Just Humans tema om børn og unges søvn her.