Får dine børn bevægelse nok?

Rigtig mange børn og unge i Danmark får for lidt motion i dagligdagen – til gengæld er mange danske børn gode til at få pulsen op nogle gange om ugen. Det viser en WHO-rapport, der samler viden om børn og fysisk aktivitet fra 42 europæiske lande.

Den dårlige nyhed er, at kun 14 pct. af de 13-årige danske skolebørn kan klappe sig selv på skuldrene over, at de rører sig en time om dagen, sådan som det ellers anbefales af de danske sundhedsmyndigheder. Det betyder, at Danmark er blandt de 5 europæiske lande, der har børn med det laveste aktivitetsniveau i hverdagen.

Til gengæld er der som nævnt også gode nyheder. De danske børn er rigtig gode til at få pulsen op. 74 pct. af de 13-årige danske skolebørn får faktisk pulsen op i mindst nogle timer om ugen. Det er nok til en europæisk 3. plads.

Du kan læse mere om emnet hos Statens Institut for Folkesundhed her. 

Hvor meget skal børn og unge så rører sig?

Børn og unge skal faktisk være relativt aktive i løbet af dagen, før de kan smide sig i sofaen foran Playstation og sige, at de har fået den daglige motion. Her kan du se Sundhedsstyrelsen anbefaling til børn og unge mellem 5 og 17 år.

  • Vær fysisk aktiv mindst 60 minutter om dagen. Aktiviteten skal være med moderat til høj intensitet og ligge ud over almindelige kortvarige dagligdagsaktiviteter. Hvis de 60 minutter deles op, skal hver aktivitet vare mindst 10 minutter.
  • Mindst 3 gange om ugen skal der indgå fysisk aktivitet med høj intensitet af mindst 30 minutters varighed for at vedligeholde eller øge konditionen og muskelstyrken. Der skal indgå aktiviteter, som øger knoglestyrken og bevægeligheden.
  • Fysisk aktivitet ud over det anbefalede vil medføre yderligere sundhedsmæssige fordele.