Fællestræk for verdens sundeste befolkningers madvaner

På denne liste kan du se de fællestræk, som verdens sundeste befolkninger har i deres madvaner:

  • De spiser groft. Grove grøntsager, fuldkorn, bønner, rødder, knolde, tang – der er masser af fiber i maden.
  • De spiser varieret. De bruger, hvad der er sæson for, og hvad de kan skaffe, og får på den måde mange forskellige typer mad. De udelukker ikke bestemte fødevaregrupper som mælkeprodukter, kød eller korn, men indholdet svinger alt efter, hvor på kloden vi er henne.
  • De spiser grønt. Selv om der også er kød på bordet, spiller det grønne hovedrollen i maden.
  • De spiser mad. Med forsker Michael Pollans ord, så spiser de typisk noget, som de enten har lavet selv eller kunne have lavet selv. Det er ikke industrifremstillede, højt raffinerede produkter med en masse tilsætningsstoffer.
  • De spiser kun lidt sukker. Selv om stort set alle mennesker elsker sukker, indgår det kun i begrænset omfang i deres madvaner. Det kan være som en dessert eller kage, men de spiser ikke en masse slik, drikker sjældent sodavand og får heller ikke en masse skjult sukker gennem industriprodukter.
  • De spiser sammen. Mindst ét måltid er en social begivenhed, hvor der er tid til at tale dagen igennem og være sammen om maden og hygge sig omkring den.

 

Så, hvis du spiser mad, hvor basis er groft, grønt og varieret og uden en masse sukker, behøver du ikke at spekulere så meget over resten. Du vil være mæt og have energi, og du skal ikke bruge kræfter på at tælle kalorier eller undgå bestemte typer fødevarer, med mindre du er overfølsom eller har allergi.