5 søvnfælder, du kan hjælpe din teenager fri af

Ved du, hvor meget unge sover – og hvad de tænker om det? Se vores video her – og del den med din teenager.

De færreste danske teenagere får den søvn, de har brug for. I en travl hverdag kan det være meget svært for dem at få sovet de 9-10 timer, de faktisk skal. Det har store konsekvenser for deres sundhed, skolegang og sociale færdigheder.

Der er mange årsager til, at de unge ikke sover godt nok – og der er masser af søvnfælder, de kan falde i. Her er 5 typiske fælder, som vi kan hjælpe vores teenagere med.

1: Jeg skal da have min smartphone med i seng

Teknologien stjæler i rigtig mange tilfælde de unges nattesøvn. Det er frygteligt fristende at tage smartphonen med i seng – med det er også en uskik. Dels kan det blå lys fra skærmene forstyrrer evnen til at falde i søvn, og dels er der mange indtryk at forholde sig til, når man trykker rundt fra Netflix til YouTube og Snapchat i et væk.

En amerikansk undersøgelse har vist, at hver 10. teenager bliver vækket mindst en gang hver nat af en brummende smartphone. Det er ikke sundt!

Også teenagere har godt af at tage en fornuftig mængde downtime før sengetid. Sluk for al teknologi og dæmp lyset, så kroppen bliver klar til at sove. Hold om muligt teknologien ude af værelset om natten, så den ikke vækker eller frister.

2. Jeg har ikke tid til at sove

Unge har et stramt program – de har skole, fritidsarbejde, sport, venner, sociale medier og lektier. Lige som vi voksne kan også de unge se fidusen i at vinde lidt værdifuld tid på bekostning af nattesøvnen. Men det er et falskt regnestykke. Den amerikanske søvnforsker Robert Stickgold sammenligner en mand, der sparer tid ved at lade være med at sove, med en mand, der kommer løbende med sin cykel, fordi han har så travlt, at han ikke har tid til at sætte sig op på den. Det er vigtigt, at de unge forstå, at den tid, de vinder ved at sove mindre om natten, den taber de så rigeligt på at være ineffektive og ubeslutsomme om dagen.

3. Jeg kan ikke sove – endnu

Når børn går i puberteten, frigiver deres hjerner søvnhormoner senere på døgnet. Det gør det svært for dem at sove om aftenen, selv om de skal tidligt op. En teenagers indre ur kan forrykke sig med op til to timer. Så hvis de før kunne sove kl. 21, så bliver den nu 23, før de kan falde i søvn. En regelmæssig og fast sengetid og døgnrytme har dog vist sig at have en positiv indflydelse på produktionen af søvnhormon. Så jo bedre de er til at passe deres sengetid, jo bedre kan de sove.

4. Jeg tager en energidrik for at holde mig vågen

Masser af unge bruger kaffe og energidrikke med koffein for til at holde sig vågen i løbet af en træt dag. Desværre kan det også være med til at stjæle deres nattesøvn – især hvis de drikker koffein for sent på dagen. Halveringstiden for koffein er mellem ca. 4-8 timer, så der går altså lang tid, før koffeinen er ude af kroppen igen.

5. Jeg er for stresset til at sove

Stresshormonet kortisol er en alvorlig barriere for at få tilstrækkelig god kvalitetssøvn. Hvis vi har meget kortisol i kroppen, kan det være svært at falde i søvn, og den dybe søvn kan blive forstyrret. Hvis vores stressniveau er højt, starter vi derfor også en ond cirkel. Kortisol gør det svært at sove. Søvnunderskuddet gør os mere stressede og får kroppen til at producere mere kortisol.

Det kan gavne nattesøvnen, hvis den unge får hjælp til at prioritere sine opgaver og være realistisk omkring, hvor mange aktiviteter der er plads til i løbet af en ugen.