Listen til din teenager: Derfor er søvn ikke til forhandling

Ved du, hvor meget unge sover – og hvad de tænker om det? Se vores video her – og del den med din teenager, så snart han eller hun vågner søndag morgen.

Når du i aften skal have din teenager til at vælge mellem et afsnit af yndlingsserien på Netflix eller en ekstra times søvn, så kan du vise ham eller hende denne liste. Den fortæller dig, hvad der blandt andet sker i krop og sind, når du er i søvnunderskud.

  • Den del af hjernen, du bruger til at planlægge og tage beslutninger, fungerer dårligt uden søvn. Du bliver også mindre kreativ og får meget sværere ved at huske, hvad du har lært. Undersøgelser viser, at søvnunderskud går alvorligt ud over karakter og præstationer i skolen. Faktisk kan du næsten lige så godt gå småfuld i skole. Hjernen arbejder på samme niveau. Læs mere her.
  • Du bliver faktisk både usympatisk og uncool, når du er træt. Det er næsten umuligt at føle empati for andre, når man magler søvn.
  • Du kan få mere end almindeligt svært ved at modstå chokoladeskildpadden i kiosken eller kantinen. Du snacker generelt mere, og risikoen for at tage på i vægt stiger kraftigt, når du sover for lidt.
  • Du risikerer at blive ked af det eller råbe af selv din familie eller dine bedste venner. Det er svært at styre sit humør og temperament, når man ikke har sovet nok. Det sted i hjernen, der bearbejder negative følelser, bliver overaktivt.
  • Du vil sandsynligvis ikke få dyrket motion. Hvem orker at rejse sig fra sofaen, når øjenlågene hele tiden truer med at falde i?
  • Dit immunforsvar svækkes markant, og du er mere udsat for at blive ramt af forkølelse og influenza.

Søvnunderskud virker i øvrigt  på samme måde hos voksne!