Oversigt: Sådan påvirker søvnunderskud krop og hjerne

Søvn er et naturligt behov for alle mennesker – og helt essentielt for vores sundhed. Dette gælder for os alle – men ikke mindst for børn og unge!

Her får du en kort oversigt over, hvad søvn og søvnmangel blandt andet betyder for sundhed og trivsel – med særlig vægt på, hvilke konsekvenser det har for børn og unge at sove for lidt!

Husk, at de negative effekter af søvnmangel sætter ind allerede efter få nætter med for lidt søvn – og i rigtig mange tilfælde er en times for lidt nattesøvn i nogle få dage nok til at lave ganske stor ravage!

Mental sundhed

Udvikling af hjernen. Børn og unges hjerner er under udvikling, indtil de er omkring 21 år. Det er værd at huske, at store dele af denne udvikling foregår, mens børnene sover. Børn bruger omkring 40 pct. af deres søvn i det dybe stadie, hvor udviklings- og genopbygningsprocesserne især foregår. Det er 10 gange mere end voksne.

Indlæring, hukommelse og koncentration fungerer bedst hos udhvilede børn. En times tabt søvn i tre nætter i træk kan koste et barn hele to års kognitiv udvikling! Det svarer til, at et træt barn i 6. klasse tænker som et barn i 4. klasse. Læs mere her.

Risikoen for stress og depression stiger. Unge, der sover mindre end 6 timer om natten, har ifølge en norsk undersøgelse otte gange så stor risiko for at få en depression som deres jævnaldrende, der sover mere. Trætte mennesker har en overaktivitet i hjerneområdet amygdala, hvis rolle er at fange negative signaler. Læs mere her.

Beslutningsdygtighed, kreativitet og reaktionsevne ryger. Det første, der ikke fungerer optimalt, når vi sover for lidt, er hjernens frontallapper. Det er temmelig katastrofalt. Det er nemlig dem, der sikrer, at vi kan træffe beslutninger, reagerer rationelt, løse problemer og tænke fornuftigt. Det er formentligt en af grundene til, at børn og unge, der sover for lidt, kommer ud for flere ulykker end børn, der ikke er trætte.

Fysisk sundhed

Risiko for overvægt. Søvnunderskud kan skabe overvægt – også hos børn. En dansk undersøgelse af børns vægt og søvnvaner har vist, at en times forskel i nattesøvnen svarer til en forskel på 1,5 kg fedt på kroppen. Børn spiser – ligesom voksne – mere fedt og sukker, når de ikke får tilstrækkelig søvn. Læs mere her.

Immunforsvaret går ned. Forsvaret mod vira som influenza, forkølelse ect. bliver mindre efter ganske få nætters søvn. 6 nætter med for lidt søvn kan ligefrem halvere unge menneskers evne til at producere antistoffer mod sygdom. Læs mere her.

Risikoen for livsstilssygdomme som type 2 diabetes og hjertesygdom stiger. Undersøgelser – ganske vist på voksne, raske mænd – har blandt andet vist, at kroppens evnen til at regulere blodsukkeret svækkes drastisk, når man sover for lidt. Forekomsten af hjertekarsygdom er også højere hos mennesker, der generelt sover mindre end syv timer hver nat, end hos mennesker der sover mere.

Klik til forsiden for Just Humans tema om børn og unges søvn her.