Røgfri fremtid for børn og unge

Hver dag lærer 40 børn og unge at ryge. Ingen af de børn vokser op med en naturlig lyst til at begynde at ryge, så det er desværre noget vi lærer dem i vores kultur, og det kan og skal vi selvfølgelig gøre bedre!
Skal kurven knækkes, er der brug for at tænke nyt. Det gør partnerskabet ’Røgfri Fremtid’, som Kræftens Bekæmpelse og TrygFonden har etableret. Målet er, at ingen børn og unge ryger i 2030.
Just Human er med som partner og bakker op om Røgfri fremtid. Det er en ambitiøst men nødvendigt mål, hvis vi vil udnytte det store potentiale der er for at forebygge livsstilsygdomme i Danmark. Just Human arbejder for at forebygge livsstilsygdomme – rigtig mange mennesker kunne nemlig undgå at blive syge, hvis vi lykkes med at gøre det bedre på de to største risikoområder: Rygning og fysisk inaktivitet.
 85 pct. af danskerne bakker også op om målsætningen.

“We don’t smoke the shit, we just sell it”

– R. J. Reynolds (Founder of the R. J. Reynolds Tobacco Company and Camel cigarettes)

”At overlade “valget” til unge mennesker om de vil indlade sig eller ikke indlade sig med et stof, der dræber flere mennesker hvert år end 2. Verdenskrig gjorde – mere end aids, kokain, heroin, alkohol, kørebaner ulykker, drab, terrorisme og selvmord tilsammen, giver efter min mening lige så meget mening som Donald Trump som præsident.” – Chris MacDonald

Vi vil arbejde for at vores børn aldrig begynde at ryge. De fleste mennesker, der ryger i dag, røg deres første cigaret før de blev 17. Den del af hjernen som tager beslutninger, den frontale cortex (frontallappen), er ikke engang fuldt udviklet før omkring 21-års alderen. Bottom line; før piger fylder 21 og drenge 25, har den menneskelige hjerne simpelthen ikke nået den voksnes evne til at afveje langsigtede konsekvenser og til at udsætte tilfredsstillelse i dag for mere velvære i morgen. Og vi bør notere os, at den voksnes evne til at gøre disse ting effektivt er rystende. Derfor at overlade “valget” til et barn om de vil indlade sig eller ikke indlade sig med et stof, der dræber flere mennesker hvert år end 2. Verdenskrig gjorde – mere end aids, kokain, heroin, alkohol, kørebaner ulykker, drab, terrorisme og selvmord tilsammen, giver efter min mening lige så meget mening som Donald Trump som præsident.

De vigtige sundhedsmæssige beslutninger, vi lader til ikke at kunne træffe som voksne, burde være de rigtige beslutninger, som vi træffer for vores ungdom.