Dine vaner skaber din hverdag - giv dem et servicetjek

Af Lisbet Jensen, Just Human Kommunikation

Ved du, hvor meget vaner styrer dit liv? Forskere mener, at næsten halvdelen af det, du foretager dig hverdag, er styrer af vaner. 

Forestil dig lige, at vækkeuret ringer. Det er mørkt. Du er træt. Du slår hårdt ud efter det utåleligt bippende stykke elektronik og vender dig om på den anden side.

Hvis du er en typisk snoozer, så foretog du hele bevægelsen uden at tænke over det. Det er blevet en vane for dig, at du lige skal sove 10 minutter mere, før du står op. Du overvejer ikke rigtig, om det er smart eller ej.

Og sådan fortsætter dagen for langt de fleste af os. Det er derfor, at det er så vigtigt for vores sundhed og trivsel, at vi ser grundigt på, hvilke vaner der styrer vores liv.

Vi mennesker er, som Just Human-stifter Chris MacDonald siger, habit-bound. Vi er bundet af vores vaner. Faktisk viser et studie fra Duke University, at hele 40 pct. af det, vi mennesker foretager os i løbet af en dag, er styret af de vaner, vi har givet os selv.

Psykologen William James (1842-1910) var en af de første, der arbejdede med vanernes magt over os.

En af Chris MacDonalds yndlingspsykologer, William James, sagde det allerede omkring århundredskiftet: “We are mere bundles of habits.” Oversat betyder det; Vi mennesker er bundter af vaner – og som William James understreger, så er det derfor temmeligt vigtigt at få skabt så mange vaner som muligt, der støtter os i det, vi gerne vil.

Hvad er en vane?

En vane er noget, du gør automatisk og uden at tænke nærmere over det. Når en speciel handling er gentaget ofte nok, bliver den lagret som et mønster – en vane –  i din hjerne, i hjerneområdet basal ganglia. Her gemmer den sig godt og er svær at slippe af med.

Faktisk er det overordnet set godt, at vi har vaner. Tænk, hvis vi skulle spekulere dybt over hver eneste bevægelse, når vi skulle binde dine snørebånd, drikke af en kop eller bakke ud af garagen i din bil. Det ville være trættende, ikke!

Vanerne er hjernens måde at spare på arbejdskraften. Når vores vaner er lagret, kan vi tænke på noget andet, mens vi udfører dem. Vi kan få en lys ide om, hvordan vi kan bygge en ny robot, mens vi selv fører en kaffekop op til munden – og rammer rigtigt.

Gode vaner og rutiner kan altså gøre livet nemt for os. Men vaner kan også spænde ben. Når vi ikke kan lade være med at spise kage hver eftermiddag eller tjekke e-mails, hver gang vi ser vores telefon, er det også fordi, vores vaner tager over. Hvis vi vil af med den slags vaner, kræver det hårdt arbejde. Hvordan du kan gribe det an, kan du læse her:

Hvordan skaber vi nye vaner og rutiner? Læs mere her:

Q & A med Chris MacDonald: Jeg tjekker mine værdier hver dag

Vaneloops: Få mere magt over dine vaner

Tre trin: Skab stærke rutiner og nå dine mål