Søvn styrker forsvaret mod sygdom

Både børn, unge og voksne er afhængige af at få søvn nok, hvis vi vil beskytte os bedst muligt mod at blive ramt af vira som influenza, forkølelse eller andet skidt, der kan holde os under dynen.

Søvnforskeren Eve van Cauter har med sin undersøgelse af søvns effekt på immunforsvaret gjort os klogere på, hvor meget søvnen faktisk betyder.

Hendes forskergruppe begrænsede nogle forsøgspersoners nattesøvn til kun fire timer. Efter seks nætter med den begrænsede søvn fik de trætte mennesker en vaccine mod influenza, så forskerne kunne måle, hvor mange antistoffer deres immunforsvar udviklede.

Det viste sig, at forsøgspersonerne kun udviklede halvt så mange antistoffer, som de normalt ville gøre med en fuld nats søvn. Efter kun seks dage med for lidt søvn var deres immunforsvar altså voldsomt svækket og ikke nær så effektivt til at beskytte dem mod sygdom.

Det er værd at huske på, at et underskud af søvn ikke kun nedsætter immunforsvaret, men også spiller en rolle i forhold til udviklingen af en række livsstilsrelaterede sygdomme, herunder hjertekarsygdom, type 2 diabetes, forhøjet blodtryk, depression og stress.

Klik til forsiden for Just Humans tema om børn og unges søvn her