Søvn og teenagere

Moderne børn og unge sover mindre og mindre om natten. Mange af dem får ikke den gode nattesøvn, de har behov for for at lære, lege og udvikle sig optimalt.

Flere danske undersøgelser har dokumenteret, at sengetiden for danske børn og unge har rykket sig den forkerte vej mod midnat.

Skolebørnsundersøgelsen fra 2014 har blandt andet vist:

  • Knap hver tiende 11-årige og hver tredje 13-årige sover 8 timer eller mindre om natten. Det til trods for, at denne aldersgruppe har brug for mellem 9-11 timer hver nat.
  • To ud af tre 15-årige sover 8 timer eller mindre om natten – de har generelt brug for mellem 8-10 timers søvn.

Undersøgelsen viste også, at andelen af børn og unge, der selv mener, at de går trætte i skole mindst en dag om ugen, er stærk stigende i stort set alle aldersklasser.

Ungeprofilen 2015 har vist en lignende udvikling:

  • Mere end hver femte ung på 19 år får 6 timer eller mindre hver nat.
  • Mere end hver tiende 16-årige får 6 timer eller mindre hver nat.

Det er vigtigt at understrege, at mange børn og unge stadig sover godt om natten – heldigvis. Samtidig skal disse undersøgelser af børn og unges søvnvaner tages med et vist forbehold, da det er svært at måle søvn og træthed. MEN tallene peger i en uheldig retning, der svarer til den, der måles internationalt; nemlig at børn og unge sover mindre end før – og i mange tilfælde alt for lidt. Generelt skønnes det, at børn og unge i dag sover en time mindre end for 30 år siden.

Just Human vil jagte årsagerne til den tabte søvn og give inspiration og redskaber til de unge og de voksne i deres liv.