Træthed skaber et negativt fokus

Det kan være ganske hårdt at være i stue med et mennesker, der har fået for lidt søvn. De er sjældent i godt humør – hvad enten de er børn eller voksne.

Men før vi skælder ud over det negative fokus, er det værd at huske, at søvnmangel rent fysisk påvirker hjernen på en måde, der gør den mere negativ.

Professor i psykologi Matthew Walker har i en undersøgelse fundet ud af, at et lille område i vores hjerne, nemlig amygdala, bliver nærmest hyperaktivt, når vi sover for lidt. Det er ganske uheldigt, fordi amygdala har til opgave at bearbejde negative signaler i hjernen og sende alarmsignaler til kroppen. Samtidig dæmper søvnunderskuddet aktiviteten i hjernens frontallapper – dem, der har til opgave at tænke rationelt og logisk.

Et menneske, der har sovet for lidt, er altså i en situation, hvor amygdala er overaktiv og sender en strøm af stresshormoner afsted, mens frontallapperne ikke er i stand til at berolige tankerne og sætte tingene i perspektiv.

Det mønster i hjerneaktivitet er meget lig det, man kan måle blandt personer med eksempelvis depression. Det betyder ikke, at søvnunderskud nødvendigvis skaber en depression, men der er en mulig sammenhæng.

En norsk undersøgelse har vist, at unge mennesker, der sover mindre end seks timer om natten, har otte gange så stor risiko for at udvikle en depression end deres veludhvilede jævnaldrende.

Klik til forsiden for Just Humans tema om børn og unges søvn her.