Tre trin: Nå dine mål med stærke rutiner

Af Lisbet Jensen, Just Human Kommunikation

Kan vi gøre det til en vane at løbe en tur hver dag? For de fleste er svaret nej. Men vi kan skabe en stærk rutine, der gør det lettere at komme af sted. 

Hvor ville jeg bare ønske, at det kunne blive en helt naturlig vane at løbe en tur hver morgen.

Sådan er vi vist mange der har tænkt klokken syv en mandag morgen, hvor dynen bare er for varm og tung, selv om løbeskoene står klar ved døren. Men de fleste af os må se i øjnene, at det ganske enkelt aldrig bliver en nem og naturlig vane at fræse ud i kulden på det tidspunkt. En vane er nemlig noget, vi gør mere eller mindre ubevidst og automatisk – og som Chris MacDonald siger det:

“Jeg har aldrig fundet mig selv siddende på en cykel ude op landevejen og tænkt: Hov, hvordan er jeg lige kommet her. Har jeg helt ubevidst og automatisk rejst mig fra min bløde sofa, gjort min cykel klar, trukket den op af kælderen og navigeret hele vejen ud af byen? Nej. Det har altid været en bevidst beslutning at komme af sted. Altid. Selv om jeg har gjort det ufatteligt mange gange. Det, der gør det nemmere for mig at komme af sted er, at jeg har skabt en meget stærk rutine.”

Og hvad er så en rutine? En rutine er en fast fremgangsmåde, som kræver gentagelse på gentagelse, for at den får magt til at lette vores vej. Hvor en vane er automatisk og svær at komme af med (se teorien om vaneloops her), så er en rutine nem at slippe igen. Den er afhængig af, at du bruger din viljestyrke og din disciplin til at holde den ved lige.

Det er med andre ord nemt at skabe en vane om at række op i skabet og snuppe en kage. Handlingen er enkel og belønningen stor – hvis man kan lide kage. Det er til gengæld svært at skabe en vane om en morgenløbetur i vinterkulden. Handlingen kræver ret meget af dig, og belønningen er selvfølgelig stor – men ofte først på langt sigt.

I de sidste tilfælde skal du altså satse på at skabe en rutine i stedet for en vane.

Gør du det, så kan du til gengæld betragte din rutine som en “vane-light”. Noget, du er vant til at gøre. Noget, der ikke er til forhandling, og som derfor kan lette presset på din indre diskussion og kamp lidt.

Vejen til en stærk rutine:

  1. Gentagelse skaber rutinen – spring så vidt muligt aldrig over. Hvis det alligevel glipper en dag, og du ender på cafe i stedet for i fitnesscentret, hvor du havde planlagt at være, så skal det være din topprioritet at komme tilbage på sporet igen dagen efter. Et sidespring er ok. Flere går hårdt ud over arbejdet med at skabe en rutine. Hold momentum, hvis rutinen skal lette din hverdag!
  2. Brug morgenen. Meget forskning har vist, at vi i løbet af en dag kommer til at lide af beslutnings-træthed. Det betyder kort fortalt, at vi bliver trætte, efterhånden som vi i løbet af dagen bliver udsat for at skulle tage flere og flere beslutninger. Vi bliver derfor også mere og mere tilbøjelige til at give efter – til at tage den kage eller droppe den gåtur – fordi vi ikke orker at tage flere svære beslutninger. Brug derfor morgenen, mens du stadig har din mentale styrke i behold.
  3. Gør det så let som muligt at udføre din nye rutine – og så svært som muligt at lade være. Du skal med andre ord lade være med at købe fredagsslik om tirsdagen, hvis du gerne vil spare på sukkeret i løbet af ugen. Du skal bruge al for meget energi på at lade som om, det ikke er der. Sandsynligheden for, at du bliver beslutnings-træt og ender med fingrene nede i skuffen allerede om onsdagen, er stor. Skab omgivelser, der støtter dine nye rutiner. Psykologen William James fortalte i sin tid en gammel historie om en hollandsk mand, der annoncerede i avisen, at han ville give en belønning på 40 Gylden til den, der fremover kunne tage ham på fersk gerning i en vinforretning. Et stærkt incitament til at holde sig væk.

Denne lille listen er blandt andet inspireret af psykolog William James (1852-1910), der var en af de første forskere, der var på sporet af, hvor meget vi styres af vaner og rutiner. Har du mod på lidt ældre engelsk tekst, kan du læse mere om hans holdning her.

Læs mere om vaner og rutiner her:

Q & A med Chris MacDonald: Jeg tjekker mine værdier hver dag

Vaneloops: Få mere magt over dine vaner

Dine vaner skaber din hverdag – giv dem et servicetjek