Sukker

Sukker ikke kun et problem for TV-deltagerne i U-Turn, men også for rigtig mange af alle os danskere som spiser og drikker det vi opfatter som normalt i vores kultur. Problemet er, at vores forhold til normalt ikke svarer til det som er godt for os.
Vores forfædre indtog mindre end 1 kilo sukker om året. De fleste moderne homo sapiens i Danmark rammer omkring 50 kg om året nu, og nogle teenagere mere endnu. Sagt med andre ord; Mange af os spiser den mængde sukker vi er designet til at kunne håndtere på et helt år (når vi er i god form vel at mærke) på kun en enkelt uge!
Type 2 diabetes er i eksplosiv vækst I Danmark: Der er sket en fordobling af antal danskere med type 2 diabetes i løbet af de sidste 10 år. 250.000 danskere har diagnosen i dag, og det anslås at det tal vil stige til 625.000 i år 2025.

Fødevareindustrien forklæder morgenmadsprodukter, yoghurt, juices, frugtstænger og mange andre hverdagsprodukter som sunde, selvom de er smækfyldt med sukker. Og det øger vores risiko for type 2 diabetes og andre mismatch-sygdomme.
Børn anbefales højst 30-40 gram sukker/dag (børnehavealder) og 40-50 gram/dag i skolealderen. Hvis de starter dagen med brød med marmelade og et glas juice, har de allerede fået for meget sukker!
Hvis vi kan påvirke børn og voksne danskere i retning af mindre sukker og mere fysisk aktivitet kan vi spare mange tilfælde af type 2 diabetes og derigennem hjertekarsygdomme også.