Hvor god er søvnkvaliteten?

Hvor meget ny energi får du selv eller din teenager egentlig ud af de timer, han eller hun tilbringer i sin seng?

Med dette simple regnestykke kan du få et groft fingerpeg om jeres søvneffektivitet og få en fornemmelse af, om der spildes for meget tid under dynen.

Søvneffektiviteten udregnes som forholdet mellem det antal timer, man sover, og det antal timer, man ligger i sengen. Du skal derfor bare dividere antallet af timers søvn med antallet af timer i sengen og gange det med 100.

Et eksempel: 7,5 timers søvn/8 timer i sengen X 100 = 93,75.

Aflæs resultatet her:

Mere end 95: Det tyder faktisk på, at der er tale om et søvnunderskud. Hvis man falder SÅ hurtigt i søvn, er man muligvis lidt for træt, når hovedet endelig rammer puden.

85-95: Her rammer vi the sweet spot. Dette resultat tyder på, at man sover godt og er veludhvilet og motiveret om dagen.

75-85: Det er ok, men der er plads til forbedring. Måske er det tid til at overveje, om der er årsager til, at søvnen ikke indfinder sig. Stress er en af de store søvn-tyve i hverdagen.

Mindre 75: Sandsynligvis er der tale om søvnbesvær. Hvis søvnbesværet fortsætter i længere tid, kan det være en god ide at søge hjælp.

Husk at søvneffektivitet ikke alene kan blåstemple søvnen. Det er muligt via dette regnestykke at opnå en god søvneffektivitet, selv om man måske kun ligger i din seng hver nat i fire timer. De fleste børn og unge har brug for 8-11 timers søvn hver nat (afhængigt af alder) – så det skal gerne være udgangspunktet for regnestykket.

Klik til forsiden for Just Humans tema om børn og unges søvn her