Til dig der er ung

Vil du gerne være den bedste version af dig selv? Fuld af energi og godt humør? Være en empatisk ven og få gode karakterer?

Så se med i videoerne der kommer her medio oktober 2019.

Søvn er et naturligt behov for alle mennesker – og ikke mindst for unge. Her får du en kort oversigt over, hvad søvn og søvnmangel betyder for dig:

Husk, at de negative effekter af søvnmangel sætter ind allerede efter få nætter med for lidt søvn – og i rigtig mange tilfælde er en times søvnunderskud i nogle få dage nok til at lave ravage!

Din mentale sundhed:

Udvikling af hjernen. Din hjerne er under udvikling, indtil du er omkring 21 år. Det er værd at huske, at store dele af denne udvikling foregår, mens du sover. Børn og unge bruger omkring 40 pct. af deres søvn i det dybe stadie, hvor udviklings- og genopbygningsprocesserne især foregår. Det er 10 gange mere end voksne.

Indlæring, hukommelse og koncentration fungerer bedst når du er udhvilet. En times tabt søvn i tre nætter i træk kan koste dig hele to års kognitiv udvikling! Det svarer til, at et træt barn i 6. klasse tænker som et barn i 4. klasse.

Risikoen for stress og depression stiger. Unge, der sover mindre end 6 timer om natten, har ifølge en norsk undersøgelse otte gange så stor risiko for at få en depression som deres jævnaldrende, der sover mere. Trætte menneskers amygdala i hjernen er overaktiv og sender en strøm af stresshormoner afsted, mens frontallapperne ikke er i stand til at berolige tankerne og sætte tingene i perspektiv.

Beslutningsdygtighed, kreativitet og reaktionsevne ryger. Det første, der ikke fungerer optimalt, når du sover for lidt, er hjernens frontallapper. Det er temmelig katastrofalt. Det er nemlig dem, der sikrer, at du kan træffe beslutninger, reagere rationelt, løse problemer og tænke fornuftigt. Det er formentligt en af grundene til, at børn og unge, der sover for lidt, kommer ud for flere ulykker end børn, der ikke er trætte.

Din fysiske sundhed:

Risiko for overvægt. Søvnunderskud kan skabe overvægt – også hos børn og unge. En dansk undersøgelse af børns vægt og søvnvaner har vist, at en times forskel i nattesøvnen svarer til en forskel på 1,5 kg fedt på kroppen. Du spiser – ligesom voksne – mere fedt og sukker, når du ikke får tilstrækkelig søvn.

Immunforsvaret går ned. Forsvaret mod vira som influenza, forkølelse ect. bliver mindre efter ganske få nætters søvn. 6 nætter med for lidt søvn kan ligefrem halvere unge menneskers evne til at producere antistoffer mod sygdom.

Du vil sandsynligvis ikke få dyrket motion. Hvem orker at rejse sig fra sofaen, når øjenlågene hele tiden truer med at falde i?

Din sociale sundhed:

Du risikerer at blive ked af det eller råbe af selv din familie eller dine bedste venner. Det er svært at styre sit humør og temperament, når man ikke har sovet nok. Det sted i hjernen, der bearbejder negative følelser, bliver overaktivt.

Det er dyrt at betale søvngæld

Nå pyt, en enkelt nat eller to uden søvn kan man vel klare sig med. Tænker du også sådan, når der er en stor opgave i vente, så har du faktisk ret. Naturen har indrettet mennesket sådan, at vi godt kan klare os uden søvn i en kortere periode. Det var nødvendigt, da vi som urmennesker sommetider var nødt til at holde os vågen for at flygte fra farer eller fange et genstridigt dyr.

Men – du skal være opmærksom på, hvor dyrt det er at betale søvngælden tilbage – der løber renter på trætheden.

Søvnforsker Larry Epstein har regnet på det og er kommet frem til følgende:

Situationen: Du har tabt 10 timers søvn over 7 dage (ved at sove 1,5 timer for lidt).

Tilbagebetaling: For at tilbagebetale den søvngæld du oparbejder, vil du først være nødt til at sove omkring fire timer ekstra i weekenden (oven i dine normale 9 timer hver nat).

I løbet af den næste arbejdsuge (5 dage), vil du være nødt til at få 1-2 timer (gennemsnitligt 1,5) ekstra hver nat oveni dine 9 timer (10,5 timer).

Først herefter er du kommet dig.

 

‘Jagten på den tabte time’ er skabt med støtte fra