Vaneloops: Få mere magt over dine vaner

Af Lisbet Jensen, Just Human Kommunikation

Det er let at beslutte sig for at komme af med en dårlig vane. Det er straks en anden sag at gøre alvor af det. Vi kan øge chancen for at lykkes med vores planer, hvis vi kender lidt til forskningen i vaneloops.

Jeg havde egentlig tænkt, at jeg fra i dag ville kvitte sukker for en stund. Slut med at fejre hver eneste fyraften med lidt sødt fra skabet. Nu står jeg alligevel med dagens stykke for tidligt indkøbte fredagsslik i munden og overvejer, hvad jeg skal lave til aftensmad. Hov! Hvad skete der?

For kort tid siden ville jeg have forklaret det overfor mig selv med bebrejdelser: “Åh, du har da også rygrad som en vingummislange.” eller “Med den selvdisciplin kommer det aldrig til at lykkes.” Men efter at have set lidt nærmere på forskning i vaner, ved jeg, at det er noget sludder. Vi mennesker er “ofre” for vanens magt – og det var præcis det, jeg oplevede i køkkenet. Min gamle vane overmandede mig, så snart jeg mistede fokus og havde andre ting end sukker-afvænning i hovedet.

Du kan læse mere om, hvad er vane er, og hvor meget vaner fylder i vores liv i dette link. Her kan vi nøjes med en god og en dårlig nyhed:

Den dårlige: Forskning viser, at vi aldrig slipper helt af med vores gamle vaner. De ligger lagret i vores hjerne og er klar til at springe på os, hvis vi ikke er opmærksomme.

Den gode: Vi er ikke prisgivet. Det er muligt at dæmpe en dårlig vane og mere eller mindre overskrive den med en ny og bedre vane, der tjener det mål, vi har.

Konklusion: Det kræver stor viljestyrke at komme af med en dårlig vane – men det kræver faktisk ofte mere end det. Det kræver en forståelse for, hvordan vaner er bygget op, hvordan de opstår – og hvordan vi kan arbejde med dem.

Forstå dit vaneloop

Inden for vaneforskningen taler nogle eksperter om et vane-loop som vejen til at forstå vores vaner. Det betyder, at en vane består af et kredsløb med tre led:

En trigger, der udløser vanen. Det kan være alt fra et klokkeslæt. en følelse, synet af en bestemt butik.

En handling – dvs. selve vanen. Det kan være slikket, kagen, snooze-knappen – eller tandbørsten.

En belønning, der får dig til at crave en ny belønning af samme slags så snart en trigger viser sig.

Et simpelt eksempel på det vane-loop, der udspillede sig i køkkenet:

Trigger: Klokken er fem. Tid til at overveje resten af dagens/aftenens forløb.

Handling: Et par stykker slik.

Belønning: En dejlig smag og en følelse af pause og tid til at samle tankerne.

Hvis denne vane skal vendes, er det sjældent nok at sige: “Ikke mere slik til den dame”. Men i stedet kan det være en fordel at overskrive den gamle vane med en ny og bedre, der om muligt har samme trigger og samme belønning, men en sundere handling.

Det kunne se sådan ud:

Trigger: Klokken er fem. Tid til at overveje resten af dagens/aftenens forløb.

Handling: I stedet for slik er der nu placeret et æble i skabet

Belønning: En frisk smag og en følelse af pause og tid til at samle tankerne.

Med lidt held og vedholdenhed bliver det pludselig naturligt at spise frugt i stedet for slik.

Begrænsningerne i vaneloopet

Overstående er selvfølgelig kun et eksempel. Modellen kan forsøges på alle slags dårlige vaner, du gerne vil overskrive med en ny. Og du kan selvfølgelig også forsøge at skabe en hel ny vane med hjælp fra den viden, der ligger i modellen. Men det er vigtigt at forstå, at den også har sine begrænsninger.

For helt ærligt, så kan det være ret svært at finde en belønning, der kan virke ligeså dragende som den, vi normalt får ud af vores dårlige vane. Der er jo en god grund til, at den er opstået i første omgang.

Og hvis vi gerne vil skabe en ny vane – lad os sige at tage 100 armbøjninger hver dag – ja, så kan det være svært at finde en umiddelbar belønning efter hver træningsseance, som vi craver så meget, at vi bare må ned på gulvet, hver gang klokken er 2.

Det er her, vi må glemme vaneloops lidt igen og i stedet tage vores disciplin og rutiner i brug. Hvordan du gør det, kan du læse mere om her.

Læs mere om vaner og rutiner her:

Q & A med Chris MacDonald: Jeg tjekker mine værdier hver dag

Tre trin: Nå dine mål med stærke rutiner

Dine vaner skaber din hverdag – giv dem et servicetjek