Venlighed overfor andre

Venlighed er det aftryk vi mennesker sætter i verden. Det siges at ingen venlig handling – uanset hvor lille den er – nogensinde er spildt.

Venlighed handler om at være betænksom og generøs. Det bør ikke forveksles med at være svag eller naiv – tværtimod kræver det ofte styrke og mod. Du har sikkert hørt om Darwins teori om, at den stærkeste overlever, og mange forbinder den teori med, at dem som prioriterer sig selv, er dem som overlever. Men Darwin som studerede menneskelig evolution, anså faktisk ikke mennesket som et egoistisk væsen, men derimod som et socialt væsen. Han argumenterede for, at det er et menneskeligt instinkt at tage sig godt af andre.

Nyere forskning bekræfter, at det øger vores trivsel, når vi gør venlige handlinger for andre. Forskere har desuden fundet, at venlighed er det mest afgørende træk hos mennesker, der har tilfredsstillende og stabile ægteskaber.

Venlige handlinger som vi alle kan praktisere er fx:

  • Være åben og lytte til andre mennesker
  • Give en kompliment
  • Fejre andres succes’er
  • Smile til nogen på din vej (kassedamen, naboen eller andre)
  • Holde en dør
  • Hjælpe med at bære en tung pose for nogen

Så hermed en (venlig) opfordring til at praktisere venlighed i din hverdag. Overfor andre – og dig selv.

Du kan finde mere inspiration under emnerne mental sundhed (stress og robusthed og motivation), fysisk sundhed (søvn, mad, bevægelse) og social sundhed (relationer).

 

Kilde: https://www.psychologytoday.com/us/blog/pieces-mind/201712/the-importance-kindness