Fysisk sundhed og god energi

Vores fysiske sundhed har stor betydning for, hvor meget energi og overskud vi har i hverdagen og dermed også, hvor meget og hvor længe vi kan nyde vores liv. Det er vigtigt at understrege, at en sund og afbalanceret livsstil netop ikke kun handler om at blive gammel – eller ”løbe fra døden”. Det handler i mindst lige så høj grad om at have det godt, så længe vi er.

Forskerne skelner mellem vores life span – altså hvor længe vi lever – og vores health span – hvor længe vi er raske og har det godt. i Danmark har vi en gennemsnitslevealder på 79 år, men en sundhedsalder på 68. Det betyder, at vi – i gennemsnit – må regne med at leve med sygdom de sidste 11 år af vores liv. Men vi kan gøre meget for at undgå dette for os selv – og ikke mindst for vores børn.

Vi kan som mennesker sætte ind på tre forskellige områder, når det gælder om at sikre den fysiske energi.

Tilstrækkelig søvn
Masser af fysisk aktivitet
Sund og naturlig mad

Hvis vi formår at opfylde disse simple behov, er vi rigtig godt på vej til at eliminere de fleste af de livsstilssygdomme, vi slås med i dag.

Det er tankevækkende facts, at mindst 70% (anslået op til 80%) af de livstilsygdomme (fx type 2 diabetes, hjertekarsygdomme, depression, visse kræftformer), vi danskere får i dag, kan forebygges ved hjælp af sundere livsstil. Med andre ord: Vi er faktisk i stand til at levere en verden videre til vores børn, hvor 8 ud af 10 livsstilssygdomme er elimineret.

Men det kræver, at vi er klar til at tage nogle afgørende beslutninger om, hvad vi vil udsætte os selv og vores børn for. For når vi stadig slås med alle disse sygdomme skyldes det, at vi lever i en verden, hvor det er svært at være sund. Der er et mismatch mellem, hvad vi gør, og hvad vi har behov for. Det kan læse mere om i indlæggene neden for.

I indlæggene får du også gode råd til, hvordan og hvorfor du kan og skal sikre dig søvn, fysisk aktivitet og sund mad.

Men husk også, at sundhed er en helhed. Vi har også brug for mental og social sundhed – det kan du læse mere om under øvrige menupunkter under indsatsområder.

Fællestræk for verdens sundeste befolkningers madvaner

Plantebaseret mad

Family Fun Run med Just Human & AXA

Sukker

Se video hvor Chris MacDonald fortæller om søvn

Forebyggelse af livsstils-(mismatch-)sygdomme - "70/70-princippet"

U-turn

Mismatch: Du er som en isbjørn i bagende sol

Konsekvenserne af mismatch

Optimal funktion

Optimal funktion og mismatch

Kvalitetssøvn er ikke til forhandling