Jagten på den tabte time

Danske unge sover for lidt

– En time mere gør en stor forskel

7 ud af 10 danske unge er trætte, flere gange om ugen. Forskning viser en markant stigning i unges træthed og udviklingen er en tikkende bombe under folkesundheden. Manglende søvn har voldsomme konsekvenser for vores velvære. Er du i søvnunderskud påvirkes din mentale sundhed, din sociale og fysiske trivsel samt evnen til at optage viden.

”Søvn er livsnødvendig. Det er noget af det mest naturlige og bedste, vi mennesker kan give os selv. Alligevel behandler vi søvn som om den ikke betyder noget. Især nedprioriterer rigtig mange unge søvn, hvorfor flere og flere lider af decideret søvnmangel. Det er en foruroligende udvikling, og det er på tide, vi stopper op, lukker ned og finder ro”

– siger Chris MacDonald, stifter af Just Human,

En ny kampagne, igangsat af Just Human & Chris MacDonald med støtte fra Sundhedsstyrelsen, sætter fokus på den store udfordring med et opråb til unge, forældre og landets skoler som skal opprioritere søvn. Budskabet er simpelt: En times ekstra søvn, gør en markant forskel.

Vox-pop – Chris MacDonald taler med teenagere om søvn

Følg Chris MacDonald på jagt efter svar fra de danske teenagere: ”Er der noget, der stjæler jeres nattesøvn?”, spørger han dem blandt andet i denne video. Videoen er et led i Just Humans arbejde for at få teenagere til at sove lidt mere: Læs mere om ”Jagten på den forsvundne time” og få mere viden om unge og søvn her: http://www.justhuman.com/indsatsomraader/soevn/

Slået op af Just Human i Fredag den 15. december 2017

Søvnen er under pres i en travl hverdag, hvor vi superoptimerer og vil nå alt. Skoleopgaver og arbejde skaber bekymringer. Instagram, Netflix og andre digitale tjenester tyvstjæler vores ro om aftenen. Resultatet er, at vi går på kompromis med vores søvn i et hidtil uset omfang, og et konstant søvnunderskud er blevet det nye normal for et flertal af unge. Det er et problem for hele samfundet.

 

Opråbet støttes af danske søvnrytmeeksperter:

”Der sker vigtige processer i kroppen når vi sover. Særligt for børn og unge, der både udvikler sig og vokser, mens de sover. Både krop og hjerne arbejder på højtryk så det er ikke en god idé at springe søvn over. Manglende søvn har en direkte påvirkning på den vigtige udvikling af nervecellerne i hjernen. Sover du ikke nok eller dårligt, vil den udvikling blive dårligere”

– siger Jens Hannibal, Døgnrytme- og Søvnforsker på Frederiksberg og Bispebjerg hospital.

Søvn skal tilbage på de unges dagsorden, som en vigtig sundhedsfaktor fuldstændig på højde med kost, motion og rygning. Med støtte fra Sundhedsstyrelsen sætter Just Human & Chris MacDonald fokus på fakta omkring søvn, bl.a. med et gratis undervisningsforløb til børn i folkeskolens ældste klasser samt unge i gymnasiet. Målet er at indhente den tabte time, og midlet er oplysning til de unge om vigtigheden af søvn som en nødvendig faktor for at være mentalt oplagt og sund, trives i hverdagen samt have lyst til at lære og dyrke de vigtige sociale relationer.

Fakta – hvad gør for lidt søvn ved børn og unge?

  • Forringer vores evne til at aflæse andres følelser
  • Påvirker indlæringsevnen
  • Én times tabt søvn koster mere end to års kognitiv udvikling, altså to klassetrin
  • Mindre end seks timer søvn pr. nat øger risikoen for depression
  • Kroppens stressrespons påvirkes og bliver hyperaktiv
  • Vi bliver mere og nemt irritable
  • En søvnberøvet hjerne bliver en sindsforvirret hjerne

Jagten på den tabte time skal oplyse flere unge om, hvor vigtigt det er, at de får den søvn, de behøver for at være mentalt sunde, trives, lære og have gode sociale relationer. Derudover skal kampagnen oplyse, inspirere og motivere fagfolk i udskolingen til at arbejde med unges søvn.

Tak til Sundhedsstyrelsen, som har støttet denne kampagne under Satspuljen for unges mentale helbred!

Her kan du klikke rundt på tegningen af hjernen for at få et hurtigt overblik over, hvor meget søvn betyder – for os alle sammen.

Om søvn til dig der er ung

Til forældre: Råd og tips

Til lærere: Undervisningsmateriale og inspiration

Til skoleledelsen: Du kan skabe rammerne for søvn og bedre indlæring

Til professionelle indenfor unges mentale trivsel