
Leg er nøglen til børns trivsel og udvikling
Det er budskabet fra børne- og skoleforsker, Louise Klinge, som vil have børn til at lege mere.
Louise Klinge er både børne- og skoleforsker og medlem af Børnerådet. I dette interview deler hun sin passion for børns trivsel og udvikling og fortæller, hvordan legen spiller en hel central rolle.
Af Eva Molin og Maja Grandjean
FOR AT VISE BØRN RESPEKT er der næsten ikke noget vigtigere end at trække tempoet ud af hverdagen, så der bliver plads til børnenes leg. Det mener børne- og skoleforsker Louise Klinge. Dette gælder både i skolen, i fritiden og i hjemmet.
For at børn har det godt, trives og udvikler sig positivt har de ifølge Louise Klinge seks grundlæggende behov, som skal støttes af voksne omkring dem: sundhed, tryghed, autonomi, kompetence, samhørighed og at kunne bidrage.
Ifølge Klinge er legen en af de mest effektive måder at støtte børns udvikling på. Hun forklarer, at leg ikke kun er sjovt, men også en essentiel del af børns fysiske, kognitive og sociale udvikling. Hver af de seks grundlæggende behov bliver støttet gennem leg på en naturlig og intuitiv måde:
- Sundhed: Leg involverer ofte fysisk aktivitet, hvilket styrker børns fysiske form og bevægelsesglæde. Det er ikke kun en aktivitet, men en måde at understøtte deres fysiske velvære.
- Tryghed: Legen giver børn mulighed for at glemme dagligdagens bekymringer. Det skaber et trygt rum, hvor barnet kan være til stede og glemme det, der ellers kan være udfordrende i livet.
- Autonomi: Legen giver børn mulighed for at tage beslutninger og styre deres egne handlinger. Denne følelse af kontrol – at “sidde ved rattet i eget liv” – er afgørende for børns udvikling af selvtillid og mod på livet.
- Kompetence: Når børn leger, møder de udfordringer, som hverken er for svære eller for lette. Udfordringerne i legen stimulerer børnenes stræben efter at lykkes, hvilket giver dem en følelse af mestring og kompetence.
- Samhørighed: Leg er ofte en social aktivitet, der styrker følelsen af fællesskab. Når børn leger sammen, skaber de forbindelser og føler sig, som en del af noget større end sig selv.
- At bidrage: Legen giver børn mulighed for at føle sig værdsat i et fællesskab. Hver deltager er en vigtig brik i legen, hvilket understøtter følelsen af at kunne bidrage og gøre en forskel.
LEG I SKOLEN ER ESSENTIEL. Klinge understreger vigtigheden af at integrere leg i skolerne for at imødekomme børns behov. Børn går i skole i omkring 12.000 timer, og i denne lange periode er det vigtigt, at deres grundlæggende behov bliver opfyldt, for børn har ikke mulighed for at ’sige op’ på skolen, hvis deres behov ikke bliver opfyldt. Klinge samarbejder blandt andet med Vesterbro Ny Skole for at udvikle en skolehverdag, der både imødekommer børns og voksnes behov. Dette arbejde er centralt i hendes forskning, og hun håber, at flere skoler vil tage forskningen til sig.
Leg er evolutionens smutvej til udvikling
VI SKAL SKABE MERE PLADS TIL LEG, for ”leg er evolutionens smutvej til udvikling, og leg er med til at understøtte børns grundlæggende behov” tilføjer Klinge. Det er ikke kun et spørgsmål om legens indhold, men også om at skabe tid og rum for legen. Hun opfordrer forældre og samfundet som helhed til at hjælpe med at trække noget af tempoet ud af hverdagen, så der bliver plads til børns leg. “Leg kræver tid, det kræver fordybelse, det kræver ro,” siger hun og understreger, at vi voksne har et stort ansvar for at hjælpe hinanden med at skabe det rum for legen, som er så betydningsfuldt i børns liv. Det er derfor vigtigt at indrette hverdagen, så der opstår øer af ro, hvor børn har tid til at lege.
Dette er ikke kun noget, børn gør for sjov – det er deres måde at være i verden på og samtidig deres vigtigste måde at lære på.
KLINGE UDTRYKKER SIN BEGEJSTRING FOR JUST HUMANS initiativ om at “slippe legen fri.” Hun ser det som en vigtig indsats, der kan hjælpe med at bringe mere glæde og leg ind i børns liv. Hun håber, at Just Play indsatsen vil bidrage til et samfund, der virkelig forstår legens værdi og prioriterer den i børns hverdag.
Børns barndom kan ikke gøres om, og derfor er det så vigtigt at skabe et miljø, hvor leg er en naturlig og respekteret del af børns liv. Hun opfordrer forældre og samfund til at gøre en indsats for at sikre, at børn får den leg, de har brug for, fordi det er fundamentalt for deres trivsel og udvikling.
Klinge afslutter interviewet med et stærkt budskab: “Børn fortjener at have plads til leg, og det er vores ansvar som voksne at hjælpe med at skabe denne plads.”
Hvad kan jeg selv gøre som forælder eller lærer?
Ønsker du at sætte gang i den frie leg i dit lokalområde?
Bliv Legestarter – læs mere her
Er du lærer?
Hent vores gratis undervisningsmateriale her

Louise Klinge er både børne- og skoleforsker og medlem af Børnerådet. I dette interview deler hun sin passion for børns trivsel og udvikling og fortæller, hvordan legen spiller en hel central rolle.
Tak for bevillingen
Just Play er støttet af
Adresse
Lyngbyvej 20, 3.
2100 København Ø
CVR nr. 36 91 04 53