Undervisningsmateriale

Er søvn relevant for dig som skolelærer?

Ja; Børn, der sendes trætte i skole, har svære vilkår for at trives og lære tilstrækkeligt. På Egå Undgdomshøjskole har man, som en af de få skoler i landet, udskudt mødetiden til klokken 10. Lars Andreassen, lærer Egå Ungdomshøjskole har fortalt: “En af mine oplevelser umiddelbart efter var at jeg simpelthen skulle forberede noget mere til timerne. Vi kunne fylde noget mere på. Man opdager pludseligt af de sådan hele dagen går og har det bedre. Deres mentale helbred bliver bare bedre af, at man tilrettelægger deres døgn for dem på en måde så de rent faktisk kan få den søvn som man har behov for som teenager. ”

Søvn betyder mere for børns evne til indlæring, end man umiddelbart skulle tro:

 

Kognitiv udvikling

En af verdens førende søvnforskere, Dr. Avi Sadeh, har med sin forskning leveret et overbevisende svar på, hvorfor alle børn bør have en fast sengetid. Han har vist, at en times tabt søvn koster et barn cirka to års kognitiv udvikling – det samme som to klassetrin.

I et forsøg fra 2003 delte han 77 børn fra 4. og 6. klasse op i to grupper. Over de tre næste nætter fik børnene i den ene gruppe 30 minutters søvn mere end normalt. Den anden gruppe fik 30 minutters søvn mindre end normalt.

På fjerdedagen testede Dr. Sadeh børnene. Resultatet var skræmmende. Den lille forskel i søvn skabte en enorm forskel mellem de to gruppers præstationer. Forskellen var lig med forskellen mellem en 4.-klasses-elev og en 6.-klasses-elev.(1)

 

Indlæring

Professor Matthew Walker har fundet ud af, at vi bliver virkelig ringe til at absorbere ny viden, hvis vi ikke sover godt nok. Han udførte et studie, hvor han delte raske unge mennesker op i to grupper. Den ene fik lov at sove i otte timer, mens den anden slet ikke måtte sove i løbet af natten. Ingen koffein, ingen smålure. Næste dag skulle alle deltagerne forsøge at lære en liste med forskellige fakta, mens deres hjerner blev scannet. Derefter blev de testet for at se, hvor gode de var til at lære listen med fakta. Studiet viste, at deltagerne, som ikke sov overhovedet, var 40 procent dårligere til at lære sammenlignet med dem, som fik lov at sove i otte timer. (2)

 

Præstationen rasler ned

Dr. John Medina, hjerneforsker på University of Washington, citerer i sin bog ”Brain Rules” et lige så chokerende fund: Hvis en gymnasieelev, som karaktermæssigt er blandt de bedste ti procent, får begrænset sin søvn til lige under syv timers søvn i ugedagene og godt 7,5 time i weekenderne, så skrider det intellektuelt. Elevens præstationer vil ende blandt de laveste ti procent. (3)

Disse store konsekvenser af tabt søvn skyldes, at søvnmangel forringer børns evne til at fokusere, til at huske, være kreative, tænke logisk og udvikle deres læse- og regnefærdigheder.

 

Hvad kan du gøre som lærer?

Du kan hente undervisningsmaterialet her:

Alle film der anvendes i materialet findes samlet HER

 

NYT: Vil i deltage i årets projekt? 

Som en del af den tabte time 2020 følger et spændende søvneksperiment, som alle elever kan være en del af. Vi anbefaler at I introducerer søvneksperimentet efter den fjerde undervisningslektion, da eleverne her er klædt rigtig godt på til at forstå vigtigheden af god og tilstrækkelig søvn.

Eksperimentet går i al sin enkelthed ud på at eleverne i 7 dage skal gøre hvad de kan for at overholde Chris MacDonalds tre råd, som eleverne har set i løbet at de fire undervisningslektioner.

1) Stå op samme tid hver dag inkl. weekend (+/-30min)

2) Gå i seng samme tid hver nat inkl. weekend (+/-30min)

3) Luk og sluk alt med knapper mindst 90 minutter før man skal i seng

Når I gennemgår de tre råd til søvneksperimentet, kan du f.eks. få eleverne til at notere de tre råd på bagsiden af deres opgaveark med opgaven “Don’t become S.TU.P.I.D” som lektion 4 afsluttes med. Tal om at det godt kan blive vanskeligt at overholde, men at det er vigtigt at gøre sit bedste.

Eleverne skal forud for søvneksperimentet udfylde et spørgeskema individuelt i undervisningen. Eleverne kan bruge deres mobil, tablet eller laptop. De finder spørgeskemaet på www.justhuman.com/skema

Forklar gerne at det er vigtigt at eleverne reflekterer og mærker efter når de besvarer. Hvis du vurderer at det er hensigtsmæssigt for din klasse, kan du gennemgå skemaet på smartboard eller lign., for at imødekomme eventuel sproglig og teknisk tvivl.

Find elevspørgeskemaet HER

 

OBS: Det er vigtigt at det samme spørgeskema udfyldes af samtlige elever endnu engang efter de 7 dage med søvneksperimentet. Vi opfordrer derfor til at du som underviser afsætter 10 minutter af din undervisning om præcis en uge (selvom denne time handler om noget helt andet), hvor eleverne kan udfylde skemaet. Dette er afgørende for om vi kan identificere en mulig udvikling i elevernes trivsel på baggrund af undervisningen og elevernes indsats med søvneksperimentet. Samme link bruges til at besvare spørgeskemaet efter søvneksperimentet.

Som det fremgår i spørgeskemaet, indsamles der ikke persondata. De indsamlede besvarelser analyseres af just human og indgår i årets projektrapport til Sundhedsstyrelsen. Information om en eventuel udvikling i elevernes trivsel vil blive formidlet til de deltagne skoler.

Vind et foredrag med Chris MacDonald! 

Hvis I som skole anvender undervisningsmaterialet i kalenderåret 2020, kan I være med i konkurrencen om at få besøg af Chris MacDonald, som vil holde et underholdende foredrag for skolens elever og medarbejdere. Det eneste I skal gøre for at deltage er at anvende vores undervisningsmateriale enten til grundskolen eller ungdomsuddannelser og registrere en kontaktperson fra skolen som vi kan få fat på hvis I vinder. Registrer jer hér!

 

 

 

 

Har du behov for mere baggrundviden om søvn, kan du finde det her: Faktaark om søvn

Du kan foreslå din skoleledelse, at I afprøver senere mødetider blandt 7.-9. klasse, måske bare en uge for at mærke forskellen på elevernes humør, energi og indlæringsevne. Læs mere her.

Du kan opfordre elever og forældre til at prioritere søvnen, for deres eget mentale helbreds skyld.

 

 

 

 


Referencer:

  1. Sadeh, A., Gruber, R., & Raviv, A. (2003). The effects of sleep restriction and extension on school-age children: what a difference an hour makes. Child Dev, 74(2), 444-455.
  2. Yoo, S. S., Hu, P. T., Gujar, N., Jolesz, F. A., & Walker, M. P. (2007). A deficit in the ability to form new human memories without sleep. Nat Neurosci, 10(3), 385-392. doi:10.1038/nn1851
  3. Medina, J. (2014). Brain Rules (Kindle Edition ed.): Pear Press.