Venlighed er god energi

I uge 40 hvert år har vi en venlighedskampagne på landsplan.
Hør Chris MacDonald fortælle om kampagnen i denne video.

I uge 40 2023 gik over 60 gå-værter sammen med deres gå-fællesskaber over hele landet tage et ekstra skridt for venligheden. Vi kalder dem for ‘The army of kindness’. På gåturene delte fællesskaberne smil ud i massevis og folk overraskedes med chokolade og andre lækkerier. Kampagnen opfordrer på samme tid ALLE i Danmark til at give sig selv en venlig udfordring og gennemføre venlige handlinger i uge 40.

Du kan se alle de steder i Danmark, hvor fællesskaberne spredte venlighed i uge 40 på kortet her.

ENERGI TIL DEN MØRKE TID

Kampagnen skal inspirere så mange mennesker som muligt til at udnytte den positive energikilde, der ligger i os alle – evnen til at smile, anerkende og sprede glæde – og dermed skabe en kædereaktion af venlighed og positiv energi, som kan lade os op til den mørke årstid, der venter lige rundt om hjørnet.

Når vi er venlige over for andre mennesker, skaber vi god energi. Venlige handlinger – eller bare et smil til din omverden – springer som en gnist af energi fra dig til andre, som løfter humøret og skaber et overskud, der ikke var til stede øjeblikket inden.

Det er både nemmere og sjovere at være flink i fællesskab – og den energi, der opstår af venlighed, koster ingenting. Det er ikke en knap ressource, og den forurener ikke. Tværtimod kan den rense luften for støj, mørke og negativitet.

VÆR MED TIL AT SKABE EN KÆDEREAKTION AF GOD ENERGI

I uge 40 opfordrede vi alle til at deltage i den venlige udfordring og gør en masse venlige gerninger. Venlighed er ligesom vægttræning. Vi bliver mere venlige ved at træne det og opbygge vores ‘medfølelsesmuskel’. Venlighed smitter og forbedrer humøret hos alle, der udøver venlighed, modtager venlighed og ser det, og gør dem betydeligt mere tilbøjelige til at give venligheden videre. På den måde kan du være med til at starte en kædereaktion af god energi.

Hør Ida Enghave, direktør i Just Human, fortælle om den venlige udfordring i denne video.

HVORFOR TAGE SKRIDT FOR VENLIGHED?

Når vi er venlige og viser omtanke for andre, gavner vi ikke kun egen sundhed og trivsel, men også sundheden og trivslen hos dem, der er modtagere af vores handlinger.

Den videnskabelige evidens for ovenstående er velfunderet. Eksempelvis viser et videnskabeligt studie med en gruppe skoleelever, som blev bedt om at gøre gode gerninger for andre, at de venlige elever efter 10 uger var sundere på parametre som kolesterol, BMI og inflammation i kroppen. Andre videnskabelige observationsstudier har eks. vist, at mennesker, der frivilligt gør noget godt for andre, lever længere.

Effekten af venlige gerninger kan også måles i dyreforsøg. Et videnskabeligt studie kaldet “The rabbit effect” var oprindeligt designet til at give forsøgskaniner fed kost og undersøge deres risiko for hjerte-kar-sygdomme. Men én gruppe kaniner klarede sig til forskernes overraskelse, markant bedre end de andre. Forklaringen lå i, at forskeren som håndterede netop disse kaniner, var markant mere venlig og omsorgsfuld, hvilket forbedrede deres sundhedsprofil sammenlignet med de andre forsøgskaniner.

Konklusionen er såvel intuitiv som den er videnskabeligt funderet – alle vinder, når vi er venlige.

Tak til vores samarbejdspartnere

Just Human er gået sammen med DGI om Just Walk og at sprede venlighed i Danmark. Projektet er støttet af Østifterne.