ME&WE
Erhvervsskolerne vil bekæmpe ensomhed og styrke sociale kompetencer ved at gøre trivselsarbejdet til en fast del af grundforløbet gennem indsatsen Me&We.
På tværs af alle uddannelser er der udfordringer med elevernes trivsel. Flere og flere unge oplever stress, pres, nedtrykthed og ensomhed. På erhvervsuddannelserne tager man nu ansvar for at løse den udfordring. På en række erhvervsskoler skal eleverne i fremtiden undervises i mere end blot faglige kompetencer – de skal også lære at drage omsorg for sig selv og hinanden og opbygge stærke fællesskaber. For trivsel på uddannelsen er en forudsætning for al anden succes på uddannelsen.
Specifikke trivselsudfordringer på erhvervsskolerne
De sociale udfordringer varierer fra uddannelse til uddannelse, ligesom forudsætningerne for at arbejde med dem er forskellige. På erhvervsuddannelserne er der en mangel på ungdomsfællesskaber, og én af udfordringerne er, at de unge typisk ikke er knyttet til én klasse gennem hele deres uddannelse, som det fx er tilfældet på gymnasier. Samtidig har mange erhvervsuddannelser mindre tradition for at arbejde fokuseret med elevernes trivsel og relationelle kompetencer.
Mange elever på erhvervsuddannelserne føler sig ensomme og stressede, og der er en høj frafaldsrate. En rapport fra Børne- og Undervisningsministeriet fra 2023 viser, at ca. 40% af eleverne på erhvervsuddannelserne dropper ud.
Dét skal der laves om på, hvis det står til flere danske erhvervsskoler. De har et klart ønske om at rette fokus mod elevernes fællesskaber og mentale sundhed, og vil derfor gøre trivselsprogrammet Me&We til en del af elevernes grundforløb.
Me&We har siden 2018 været en del af trivselsarbejdet på efterskoler landet over, i 2022 kom landets 10. klassecentre til. Nu skal indsatsen også omfatte erhvervsuddannelserne.