Er søvn relevant for dig som skolelærer?
Ja; Børn, der sendes trætte i skole, har svære vilkår for at trives og lære tilstrækkeligt. På Egå Undgdomshøjskole har man, som en af de få skoler i landet, udskudt mødetiden til klokken 10. Lars Andreassen, lærer Egå Ungdomshøjskole har fortalt: “En af mine oplevelser umiddelbart efter var at jeg simpelthen skulle forberede noget mere til timerne. Vi kunne fylde noget mere på. Man opdager pludseligt af de sådan hele dagen går og har det bedre. Deres mentale helbred bliver bare bedre af, at man tilrettelægger deres døgn for dem på en måde så de rent faktisk kan få den søvn som man har behov for som teenager. ”
Søvn betyder mere for børns evne til indlæring, end man umiddelbart skulle tro:
Kognitiv udvikling
En af verdens førende søvnforskere, Dr. Avi Sadeh, har med sin forskning leveret et overbevisende svar på, hvorfor alle børn bør have en fast sengetid. Han har vist, at en times tabt søvn koster et barn cirka to års kognitiv udvikling – det samme som to klassetrin.
I et forsøg fra 2003 delte han 77 børn fra 4. og 6. klasse op i to grupper. Over de tre næste nætter fik børnene i den ene gruppe 30 minutters søvn mere end normalt. Den anden gruppe fik 30 minutters søvn mindre end normalt.
På fjerdedagen testede Dr. Sadeh børnene. Resultatet var skræmmende. Den lille forskel i søvn skabte en enorm forskel mellem de to gruppers præstationer. Forskellen var lig med forskellen mellem en 4.-klasses-elev og en 6.-klasses-elev.(1)
Indlæring
Professor Matthew Walker har fundet ud af, at vi bliver virkelig ringe til at absorbere ny viden, hvis vi ikke sover godt nok. Han udførte et studie, hvor han delte raske unge mennesker op i to grupper. Den ene fik lov at sove i otte timer, mens den anden slet ikke måtte sove i løbet af natten. Ingen koffein, ingen smålure. Næste dag skulle alle deltagerne forsøge at lære en liste med forskellige fakta, mens deres hjerner blev scannet. Derefter blev de testet for at se, hvor gode de var til at lære listen med fakta. Studiet viste, at deltagerne, som ikke sov overhovedet, var 40 procent dårligere til at lære sammenlignet med dem, som fik lov at sove i otte timer. (2)
Præstationen rasler ned
Dr. John Medina, hjerneforsker på University of Washington, citerer i sin bog ”Brain Rules” et lige så chokerende fund: Hvis en gymnasieelev, som karaktermæssigt er blandt de bedste ti procent, får begrænset sin søvn til lige under syv timers søvn i ugedagene og godt 7,5 time i weekenderne, så skrider det intellektuelt. Elevens præstationer vil ende blandt de laveste ti procent. (3)
Disse store konsekvenser af tabt søvn skyldes, at søvnmangel forringer børns evne til at fokusere, til at huske, være kreative, tænke logisk og udvikle deres læse- og regnefærdigheder.