Mismatch: Du er som en isbjørn i bagende sol

Vi mennesker er skabt til at leve et liv med god energi og mental trivsel. Det er vores naturlige tilstand at være sunde, nysgerrige og positive – i hvert fald for det meste.

Så hvorfor lever mange af os i dag med mindre trivsel? Med træthed, livsstilssygdomme, overvægt, stress eller depression? Og hvorfor mener eksperter, at den næste generation – vores børn –  risikerer at blive den første generation, der lever kortere end deres forældre?

Svaret er mismatch!

Mismatch er et begreb, der dækker over, at vi i vores moderne verden har meget svært ved at opfylde vores biologiske behov og styre vores naturlige drift mod fx rigelig mad og mest mulig hvile. Disse behov og drifter var helt nødvendige for vores forfædres overlevelse på en barsk savanna, men i en verden af overflod kan de føre til mistrivsel og gøre os syge.

Den amerikanske læge David Katz forklarer mismatch som en isbjørn på en varm savanna. Isbjørnen er skabt til at holde på varmen i et iskoldt klima, men under bagende sol er denne evne katastrofal – for bjørnen kan ikke komme af med varmen igen.

Uanset hvor vi kigger hen, kan vi se eksempler på dette mismatch.

  • Vi er skabt til at bevæge os det meste af dagen for at finde føde. Rigtig mange mennesker må i dag sidde stille på en kontorstol i timevis og har svært ved at få den motion, der er brug for.
  • Vi er kodet til at have en næsten uovervindelig trang til sødme og sukker, fordi vores forfædre havde brug for mest mulig energi for at overleve. I dag kan vi får en hel uges sukker ration for 10 kroner på en hver tankstation.
  • Vi er skabt til at sove, når det er mørkt, men travlhed, kunstigt lys og teknologi har stjålet en stor del af mange menneskers nattesøvn.

I den perfekte verden havde vores biologi allerede indrettet sig på, at vi er stillesiddende væsner med fri adgang til mad, Netflix og smartphones. Sådan er det ikke! I vores DNA er vi stadig urmennesker på savannen.

Mismatch betyder, at vores miljø ikke længere passer til vores biologi. Udviklingen i vores livsvilkår er ganske enkelt gået så hurtigt, at vores biologi ikke har kunnet følge med til at tilpasse sig.  

I Just Human arbejder vi derfor for at skabe en verden med mindre mismatch. Vi vil gøre det lettere for både børn og voksne at leve i overensstemmelse med vores naturlige behov.

Just Human vil hjælpe mennesker til at forstå vores biologi og de kræfter i vores DNA, der trækker i os. Vi er nødt til at have forståelsen for, hvilke urkræfter vi er oppe imod, hvis vi vil have de bedste odds for at trives i en moderne verden med komfort og overflod.

Vidste du?

At 8 ud af 10 livsstilssygdomme kan forebygges ved at gøre det muligt for mennesker at opfylde deres naturlige behov?

At den sygdom, der slår flest mennesker ihjel på verdensplan, nemlig hjertesygdom, næsten udelukkende skyldes vores livsstil?

At stress, søvnløshed, livsstilssygdomme stort set ikke findes i befolkninger, der lever mere i overensstemmelse med vores natur?

Læs meget mere om Just Humans arbejde og formål her.