Styrk dit barns IQ – og 6 andre grunde til, at børn skal røre sig

Børn har brug for at røre sig hver eneste dag – mindst en time. Det er heldigvis sjovt for de fleste børn, når først de kommer i gang. Men det er ikke kun for sjov, at børn skal væk fra skærmene og op af sofaen. Faktisk er det yderst væsentlig ikke bare for deres sundhed, men også for deres sociale trivsel og deres evne til at få noget ud af den tid, de sidder på skolebænken.

Just Human har samlet 6 gode grunde til, at vi skal sikre, at vores børn får den motion, de skal have. Disse grunde er medvirkende til, at Just Human har børn og bevægelse som et væsentligt indsatsområde.

  1. Intelligens: Motion styrker hjernen og evnen til indlæring på mange måder. Men vidste du også, at det ligefrem kan påvirke IQ´en. I et studie af enæggede tvillinger, der har det samme udgangspunkt for IQ, har det vist sig, at den tvilling, der er i bedst form, har en højere IQ end den anden. Et barns IQ har stor betydning for, hvordan det klarer sig senere i livet.
  2. Hjertesundhed: Børn med den dårligste kondition har hele 10 gange større risiko for udvikling af det såkaldte matabolske syndrom – det er en ophobning af faktorer, der kan øge risikoen for blandt andet hjertesygdom. Det handler blandt andet om forhøjet blodtryk og kolesterol.
  3. Overvægt: Det er vist i videnskaben, at børn, der sidder meget stille – fx foran computerskræme eller tv – har en markant øget risiko for overvægt og de sundhedsproblemer, der følger med.
  4. Mental trivsel: Undersøgelser har vist, at symptomer som angst og depression mindskes i børn, der får tilstrækkelig med motion i dagligdagen.
  5. Social trivsel: Børn, der får meget motion, trives ofte bedre socialt og opbygger sociale kompetencer ved at dyrke aktivteter som fx holdspil, hvor regler skal overholdes og man må lære at tabe og vinde med samme sind.
  6. Indlæring: Mange undersøgleser har vist, at motion har betydning for opmærksomhed og evnen til at koncentere sig. Flere undersøgelser har også vist, at børn får nemmere ved at lære konkrete fag som matematik og dansk i skolen, når de er i god form og får bevægelse i hverdagen.
  7. Opførsel: Børn, der er fysisk aktive, får nemmere ved at opføre sig ordentligt – fx i skole-og klassesammenhæng.

Du kan læse meget mere om børn og fysisk aktivitet i denne rapport fra Vidensrådet for Forebyggelse. 

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *