18. maj 2021
Trygge relationer styrker dig
Det som giver de gode effekter, er ikke antallet af venner, men derimod følelsen af at kunne regne med støtte fra de venner/familie man har. Det giver virkelig medvind i livet at have nogle at læne sig op ad i modvind.
Her får du fem gode effekter, der formentligt vil give dig ekstra lyst til at bruge tid og energi på at styrke dine sociale relationer – og passe rigtig godt på dem, der allerede fungerer godt:
- Du bliver mindre syg. Gode relationer sænker risikoen for bl.a. hjertekarsygdom, infektionssygdomme som forkølelse, og for tidlig død. Hvorfor det forholder sig sådan, er endnu lidt usikkert. Forskerne gætter blandt andet på, at det kan skyldes, at de mennesker, du er sammen med, strør om sig med bakterier, som du også udsættes for. Når du kommer i kontakt med flere forskellige bakterier, stimulerer det formentligt dit immunforsvar.
- Dine udfordringer virker på “magisk vis” mindre, når du har social støtte til at klare dem. Det er blandt andet kommet til udtryk i et sjovt studie fra Standford University. Studiet viste, at et menneske, der står for foden af en bakke med en tung rygsæk på ryggen, vil vurdere bakken som betydeligt mindre stejl, hvis han står der sammen med en ven, fremfor hvis han står der alene. Det antyder, at vi ubevidst finder en udfordring mindre skræmmende eller krævende, hvis vi ved, at vi kan trække på andre menneskers styrker. Ser bakken stejl ud eller ej – det afhænger simpelthen af, om du skal slæbe rygsækken op alene eller sammen med din bedste ven.
- Du oplever mindre stress. Hvis du føler dig truet eller stresset, er det en god ide at række hånden ud til venner eller familiemedlemmer. Bogstaveligt talt. Flere studier har vist, at hvis en forsøgsperson i en scanner udsættes for trusler om stød, så hjælper det at holde en kær ven eller ægtefælle i hånden imens. Truslen føles simpelthen ikke så voldsom, når vi holder i hånd. Det kan måles direkte i hjernen. Den del af hjernen, vi normalt skal bruge til at berolige os selv, når vi er bange, arbejder ikke nær så hårdt, når vi kan klemme en ægtefælles hånd. Samtidig er de områder i hjernen, der normalt pumper stress-hormoner ud i kroppen, når vi er truet, også mindre aktive. Der er altså en god grund til, at du rækker ud efter kærestens hånd i mørket i biografen, når vampyreren begynder at savle. Denne effekt er givetvis ikke den eneste, der får gode sociale relationer til at dæmpe stress hos dig. Effekten skyldes mange forskellige mekanismer, blandt andet kan en fornuftig samtale med en ven også være med til at sætte dine problemer i perspektiv. Så føler du dig truet, stresset eller bange, gælder det altså om at kravle frem fra dynen derhjemme og komme ud og være sammen med andre.
- Socialt samvær føles bare godt. De fleste af os føler glæde og velvære ved at være sammen med andre mennesker. Naturen har indrettet os som flokdyr. Vi kan ikke klare os alene – og derfor tilskynder vores biologi os til at søge sammen ved at få det til at føles rart. Det sker blandt andet ved hjælp af hormonet oxotycin, der giver en følelse af velvære og i øvrigt også har betydning for vores sundhed generelt. Hormonet udløses, når en mor ammer sit barn, men også når vi er sammen, kysser hinanden eller holder bedstemor i hånden. Hormonet er med til at øge følelsen af, at man er knyttet til hinanden. Oxytocin skaber også en fornemmelse af ro i vores sind. Vigtigt for os moderne mennesker modvirker hormonet også stress – og hører derfor også til under punkt 3.
- Du lever længere – forstået på den lidt triste måde, at du slipper for følgevirkningerne af ensomhed. Mange studier har efterhånden vist, at ensomhed – og formentlig den livsstil, der føler med – øger risikoen for at dø for tidligt. Et stort studie fra Brigham Young University har vist, at mennesker med stærke sociale bånd har 50 pct. mindre risiko for at dø for tidligt sammenlignet med mennesker, der har svage sociale bånd.
Forskerne har flere teorier om hvorfor gode relationer gør så meget godt for vores helbred og funktionsevner. En del af effekten kan skyldes, at vi er bedre til at leve sundt, når vi har gode relationer. Men det kan ikke forklare hele effekten. Vores psyke og krop er forbundne og påvirker hinanden. Forsøg på dyr har vist, at dyr, der går alene, får langt mere åreforkalkning end dyr der går sammen med andre dyr.
Husk, at effekten af gode sociale relationer ikke kræver, at du kender et væld af mennesker og har 50 nære venner. Forskning viser, at bare en god relation i dit liv øger din livskvalitet markant. Så tab ikke modet, hvis du har det lidt svært socialt. Der skal formentlig bare et menneske til at starte en positiv spiral. Og du kan måske bruge disse 5 facts til at tvinge dig selv til at opsøge nye relationer.
Kilder:
Center for positiv psykologi.
Lektor i social medicin Rikke Lund, Københavns Universitet.
Barth J. et al. (2010). Lack of social support in the etiology and the prognosis of coronary heart disease: a systematic review and metaanalysis.
Cohen et al. (1997). Social Ties and Susceptibility to the Common Cold. JAMA, 227, 1940-44.