-

17. maj 2021

Sunde voksne rollemodeller = sunde børn

Børn og unges rollemodeller: Sundere voksne = sundere børn

“Setting an example is not the main means of influencing others, it is the only means.”

– Albert Einstein

Albert Einstein udtrykker et vigtigt budskab i sit citat ovenfor; Børn gør det de ser deres rollemodeller gøre. Voksne må gå foran som gode rollemodeller, hvis vi vil gøre os forhåbninger om at børnene skal leve på en måde der gavner deres trivsel. Et forskningsstudie har vist at hvis forældrene bevæger sig i fritiden, påvirker det børn og unge til også at bevæge sig.

Mange danske børn og unge har det heldigvis godt. Men det går desværre den forkerte vej med børn og unges ensomhed, søvn, bevægelse og vægt. Vores moderne verden er i gang med at skabe den situation, vi kalder dys-evolution. Udviklingen går tilbage i stedet for frem. Vi risikerer at vores børn og unge bliver den første generation, der kommer til at leve med færre raske år end deres forældre – fordi ‘mismatch-sygdomme’, der tidligere ramte mennesker sent i livet, nu forekommer oftere og oftere hos børn.

Og vi skal huske, at vi ikke har samme luksus, som vores forældre havde. De kunne med rette sige, at de ikke vidste bedre, når de serverede hvidt brød med nutella hver morgen eller røg indendørs. Vi kan ikke sige det samme til vores børn. Vi ved, at vi er på gal kurs – og at det er på tide at stoppe op og gøre noget ved det. Et godt sted at starte er ved at være en god rollemodel.

Kilde: https://europepmc.org/article/med/34617340