På Langhøjskolen i Hvidovre starter alle elever fra 6. til 9. klasse deres skoledag med højintens fysisk aktivitet og leg

Det er lagt fast ind i skemaet og er obligatorisk for eleverne at deltage i PULS, som foregår alle dage, med undtagelse af de dage, hvor de har idræt på skoleskemaet. Langhøjskolen har vist, at det kan lade sig gøre at skabe en mere alsidig skoledag, hvor de for bevæget sig, får pulsen op og leget mere i skoletiden.

Københavns Professionshøjskole, Just Human, Chris MacDonald og Dansk Skoleidræt har fulgt PULS-træningen på Langhøjskolen i skoleåret 2022/2023. Med støtte fra Sundhedsstyrelsen er vi nu klar til at hjælpe andre skoler med at starte lignende tiltag op på deres skoler.

Se web-webdokumentarer om PULS på Langhøjskolen HER
Læs inspirationsmaterialet med alle erfaringerne fra Langhøjskolen HER

Der er rigtig mange stærke argumenter for at sætte mere bevægelse og leg ind i skoledagen. Læs mere HER

Udbredelse af afprøvet koncept med plads til fleksibilitet

Styrken og succesen ved PULS i skolen på Langhøjskolen, og det vi ønsker at udbrede til andre skoler i Danmark er, at:

  • Højintens fysisk aktivitet og leg sættes obligatorisk og struktureret på skoleskemaet.
  • Engagerede lærere står for aktiviteten
  • Eleverne vurderes ikke, og bevægelsesglæde samt sammenhold prioriteres

Vi ønsker at udbrede en indsats, som foruden at fremme fysisk aktivitet, også skaber en mere alsidig skoledag, hvor eleverne får leget mere, er sammen på en anden måde, kommer mere udenfor i naturen og får frisk luft i skoletiden.

Langhøjskolen har udviklet PULS-konceptet, så det passer til deres skole og faciliteter. Alle skoler er forskellige, og PULS i skolen skal ses, som en indsats hvor ovenstående tre elementer er faste, men derudover er der rum til fleksibilitet, og det kan startes op på andre skoler på flere forskellige måder. Skoler kan f.eks. selv beslutte hvilke klassetrin, der skal være med, hvornår på dagen træningen skal lægges ind, hvor mange dage om ugen, der skal trænes, hvor meget tid, som skal afsættes pr. gang og hvilke type træning, der gennemføres.

Vil du høre mere om alle erfaringerne på Langhøjskolen?

Og vil du have inspiration og indspark til, hvad I kan gøre på din skole?
Så tilmeld dig webinar om PULS i skolen den 10. juni kl. 10-11.
Her vil Chris MacDonald, stifter af Just Human, og Peter Büchner Hede, der opstartede PULS på Langhøjskolen, fortælle om de store gevinster for at implementere mere bevægelse i skoletiden, samt om de konkrete erfaringer fra Langhøjskolen.

Du tilmelder dig HER

Du er altid meget velkommen til at ringe eller skrive til Maria Severin på 21822820 eller ms@justhuman.dk med spørgsmål eller hvis du vil høre mere.

Se den sidste af de web-dokumentar om PULS i skolen her

I sidste web-dokumentaren samler vi op og fortæller fortsat om erfaringerne fra Langhøjskolen til inspiration for andre skoler.

Du kan se de to første af de tre web-dokumentarer HER.

HVAD GØR DE PÅ LANGHØJSKOLEN?

PULS-træningen blev startet på Langhøjskolen i 2016. Konceptet blev udviklet af ledere, lærere og pædagoger, som var inspireret af en skole i Naperville, Chicago, USA. Se artikel om Naperville HER. PULS-konceptet er blevet videreudviklet gennem årene og er tilpasset skolens hverdag og rammer.

Alle udskolingselever fra 6. klasse til 9. klasse har PULS-træning i starten af skoledagen. PULS-træningen for 6. klasserne varer 30 minutter, de øvrige klasser i udskolingen har 45 minutter til rådighed inklusive bad og omklædning. På Langhøjskolen er erfaringen, at de 30 minutter er for kort tid, og de ville ønske at alle klasser havde 45 minutter.  

Lærerne, der står for PULS-træningen, har selv valgt det. Lærerne deltager selv i PULS-træningen. De synes, det er dejligt at starte deres arbejdsdag på en aktiv måde og PULS-lærerne fortæller, at det styrker deres relationer med eleverne.

Fysisk aktivitet i skolen kan implementeres på forskellige måder f.eks. via aktive pauser, flere idrætstimer, bevægelse integreret i undervisningen, aktiv transport eller som decideret fysisk træning. PULS i skolen hører under kategorien fysisk træning. Her er der ikke tale om fysisk aktivitet, der er knyttet til den boglige undervisning og heller ikke som del af idrætsfaget. Det er vigtigt at understrege at PULS i skolen ikke er en erstatning for idrætsfaget, der har vigtige læringsmål i sig selv.   

I PULS er der fokus på, at alle elever skal kunne være med og have en god oplevelse. Eleverne skal have det sjovt og træningen skal skabe sammenhold. PULS-lærerne har også meget fokus på, at der ikke bruges meget tid på instruktion, men at eleverne er aktive ved moderat- til højintensitet fra start til slut. Under PULS-træningen vurderes eleverne ikke i forhold til deres præstation, blot på at de er aktive og får pulsen op.

PULS på Langhøjskolen består både af løb, styrketræning, cirkeltræning, kampsport, boldspil, atletik, dans og lege. Lærerne på Langhøjskolen understreger, at det er vigtigt med en varieret træning for at motivere alle elever og give eleverne medbestemmelse, hvor det er muligt. 

PULS i skolen i pressen

Den 17. maj 2023

Langhøjskolen har knækket koden til mere bevægelse og trivsel, Magasinet Skolen

Den 16. maj 2023

PULS i skolen i Aftenshowet på DR

TAK TIL PARTNERNE
OG FOR STØTTEN TIL SUNDHEDSSTYRELSEN